Baggrunden for denne bog er dybt alvorlig. I gennemsnit drukner 116 danskere årligt, heraf syv 0-14 årige. Drukneulykker er den tredjehyppigste dødsårsag i forbindelse med ulykker, kun overgået af trafikulykker og faldulykker. Den største gruppe ulykker sker i havebassiner, men det friholder ikke pædagoger fra at tilegne sig viden og færdigheder i livredning.

Centralt i bestræbelserne på at undgå drukneulykker er den såkaldte druknekæde, som består af fire led: uddannelse – adgang og advarsel – overvågning – redning. Alle fire led er relevante for pædagogen, som har ansvaret for børn i nærheden af vand.

Bogens første og mest omfattende del handler om livredning for alle. Her er lagt meget vægt på selvredning som den første og vigtigste færdighed. Kommer man i en situation, hvor man skal redde andre, er de forskellige redningsmetoder forklaret og beskrevet relevant og anvendeligt: Tal – ræk – kast – sejl – svøm – bjærg. Med illustrative fotos og forståelig tekst bliver genoplivning gennemgået (det, som er kendt som trinvis førstehjælp). Hjerte-lungeredning og alarmeringstidspunkter er vigtig viden, som dog ikke kan erhverves udelukkende ved at læse en bog.

LIVREDNING gør meget ud af, at man skal vurdere de enkelte situationer. En vigtig pointe, fordi virkeligheden sjældent ligner den case, man får til en prøve eller ved at læse en bog.

Bogens anden del om livredningstjeneste vil jeg gå let hen over og kun nævne, at der er en udførlig beskrivelse af, hvordan man betjener en hjertestarter (defibrillator).

Tredje og sidste del har størst relevans for den praktiserende pædagog. Den hedder "Livredning i skole, fritid og klub", men der er også meget at hente i arbejdet med børn i f.eks. børnehaver. Der er ingen lovgivning om ansvar i forbindelse med undervisning i vand (herunder også daginstitutioner og SFO). Kommunalbestyrelsen har det overordnede ansvar. LIVREDNING anbefaler en voksen pr. barn under 3 år. Ved 3-4 år anbefales en-til-fem og over 4 år anbefales en voksen pr. 12 børn.

Man møder igen de fire basale vandfærdigheder (elementskifte, balance, bevægelse og vejrtrækning) – dog i en ny rækkefølge, som ikke fremmer muligheden for at huske dem. Der er nogle rigtigt gode forslag til lege, som indøver elementer af livredning. F.eks. lyder det rigtigt sjovt at lege skibbrud på åbent vand eller redningsaktion. Den kan jeg nemt se "mine" børnehavebørn være med på.

"Hvornår er man gammel nok til at redde liv?" spørger forfatteren og svarer selv: "Livredning er for alle." Det skal nu nok forstås som skolebørn. Konkret nævnes 7. klasse under afsnittet om at lære genoplivning.

Sidst i bogen er en gennemgang af Dansk Svømmeunions mærker, hvis man er til den slags. Der er mærker i næsten alle niveauer, så der er rig mulighed for at differentiere. Der er også mærker for børnehavebørn. Siden med links er nyttig og litteraturlisten er aktuel, et enkelt punkt endda ikke publiceret endnu.

Selv om LIVREDNING når langt omkring, er der en række kritikpunkter, jeg må pege på. Der er mange skriftstørrelser i et forsøg på at bevare overblik i det meget omfattende overskriftshierarki. Det er bestemt ikke lykkedes. F.eks. er "Uddannelse" en overskrift i afsnittet om "Druknekæden", som er en del af afsnittet om "Drukneulykker i Danmark", som er en del af "Livredning for alle". Hverken skriftstørrelser, indholdsfortegnelse (som findes flere steder i ulige detaljeret form) eller introduktioner til kapitler hjælper tilstrækkeligt.

Hvis målgruppen for denne anmeldelse var livreddere eller andre med særlig interesse og særlig forhåndsviden, kunne LIVREDNING få en bedre bedømmelse. Henvendt til pædagoger og lignende kan jeg ikke give mere end tre stjerner. LIVREDNING fremstår ikke som en håndbog for lægmand indenfor livredning. Det er snarere en lærebog, som gennemgås fra ende til anden på et kursus. Nogle begreber forklares kun første gang, de omtales, enkelte begreber forklares overhovedet ikke! Når forfatteren har valgt at gøre bogen aktuel, forkorter han samtidig holdbarheden. Eksempelvis er Dansk Svømmeunions planer for 2009 taget med. Det er en ekstra service, men han skriver selv, at de kan blive lavet om, og hvad så?

Dansk Svømmeunion (tidligere Dansk Svømme og Livredningsforbund) har indtil nu haft et samarbejde med forlaget ROAS om instruktionsbøger i livredning. Med udgivelsen af LIVREDNING er der kommet endnu en aktør på et marked, som i forvejen har for mange divergerende anbefalinger om livredning. Det er meget uheldigt. Det kunne endda forsvares, hvis der med LIVREDNING var kommet en bog, som hæver sig over de øvrige udgivelser. Det er ikke tilfældet.
Faglitteratur
Dansk Svømmeunion
Michael Iwersen
270
Bjarne W. Andresen
21. september 2008

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->