Magnolia er sammen med sin storebror og to kusiner på besøg hos deres bedsteforældre ved Skagerrak. Det er på overfladen en idyllisk sommerferie med bedsteforældre, som har tid. Med sol og strand og blomster. Især Morfar er lidt skør og driller sin kone, når han kan komme til det. En dag finder Magnolia en fisk på stranden, som ændrer den hverdagsagtige fortælling.


Det viser sig nemlig, at fisken ikke er nogen fisk. Den fortæller sin historie, som tager sin begyndelse, da den bliver dumpet ned i havet af et mystisk væsen. Den bevæger sig rundt mellem havets dyr og bliver til sidst kategoriseret som en meget lille hval – en klumphval. Alt dette fortæller den til Magnolia, for den kan også tale.


I slutningen af Magnolia af Skagerrak går det op for både læseren og Magnolia, at også Magnolias mor har fundet et lignende dyr tredive år tidligere. Hun kaldte oven i købet dyret for Magnolia.

 
Når klumphvalen fortæller sin historie over et helt kapitel, minder både sprog, handling og miljø meget om en anden af Bent Hallers store værker, Kaskelotternes sang. Magnolias storebror, som altid tager æren for hendes opdagelser, minder om Steen i Zappa og hans behandling af bl.a. Mulle.


De yngste læsere vil læse historien som den skør historie, den også er. Mere modne læsere vil bl.a. notere sig, at Magnolias far og mor er taget alene på ferie, fordi mor har "været syg, selv om man ikke kunne se det på hende". Hun skulle "kvikkes op". klumphvalen, som svinder ind og (måske) forsvinder i slutningen af bogen, kan ses som symbol på sygdommen. Selv om det ikke står i teksten, formoder jeg (OG Magnolia med mig), at den røde bil, som på sidste side kommer ud af regnen er far og en rask mor, som kommer for at hente de to søskende. "Det var den. Det kunne virkelig ikke være andre end den."


Lea Leténs akvareller bidrager til den trygge stemning og Sommer med stort S. Når der ridses i overfladen, er det i forholdet til naturen, som også har sine farer. Farer, som flere i familien benytter enhver lejlighed til at overdrive. Morfar gør det, når han vil drille – lettere godmodigt. Storebroren gør det, når han vil skræmme især Magnolia – noget mindre godmodigt.


F.eks. er fodboldbanen, som morfar har slået med leen, markeret med et skilt: ”FORBUDT FOR: SKOVFLÅTER, HUGORME & HESTEBREMSER”, ser vi på billedet.


Den nostalgiske stemning i illustrationerne forstærkes af flere dele af teksten. Da Magnolia fortæller om klumphvalen til morfar (uden at afsløre for meget om den), beskrives hans reaktion sådan: ”- Det er tredve år siden, gentog morfar og gnubbede sin skæggede hage. Mormor henter derefter et album med fotografier fra gamle dage, altså dengang fotografierne var på papir og blev limet ind i et album, så man kunne sidde i sofaen og bladre i det ligesom i en billedbog. Det var meget længe siden, nogen havde set i det album.”


Der er mange lag i Magnolia af Skagerrak. Derfor kan den få en bred læserskare og vil sikkert bliver brugt både til oplæsning i børnehaver og til analyser i skolen. Magnolia af Skagerrak vil være en fryd for enhver dansklærer med sine mange tolkningsmåder og sin intertekstualitet, det vil sige de mange referencer til andre bøger.
Skønlitteratur
Høst & Søn
Bent Haller. Illustrator: Lea Letén
143
Bjarne W. Andresen
1. september 2015

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->