Mal for sjov

Der skal ikke så meget til, for at små børn kan medvirke til, at en aktivitet bliver til en succesoplevelse.
Børnene kan starte med at male striber på et lærred og derefter udvide med simple mønstre. Materialerne kan være vægmaling, akrylmaling, akvarelfarver, fedtkridt og naturting som grene osv.
Forfatteren har brugt det at male som en metode til afstresning af børn med f.eks. ADHD, syge børn og flygtningebørn. Samtidig har hun arbejdet seriøst med børnene, hvor de har fået lov til at udfolde deres kreative evner ved en enkelt og overskuelige opgave.
Derudover har forfatteren illustreret mange forskellige temaer med forskellige opgaveløsninger, som i høj grad kan bruges af normale børn i vuggestuer, børnehaver, til forældre arrangementer men også til et personalemøde i daginstitutioner eller på andre arbejdspladser.
I bogen ser vi, hvordan en proces bliver til en succesoplevelse. Det vigtigste budskab i bogen er, at afprøvning af enkelte opgaver med vuggestuebørn, børnehave børn, skolebørn, unge og voksne kan fremme processen til en succes.
Hvert kapitel omtaler en teori om farveholdninger, teknikker og pædagogiske tilgange, som kan bruges som inspiration. Der er mange ideer og metoder, der kan anvendes som pædagogiske værktøjer i daginstitutionernes dagligdag. Disse øger børnenes kompetencer i forskellige retninger. Her kan børnene selv være aktører og udvide deres samarbejdsevner, sociale færdigheder og ikke mindst opbygge et sundt selvværd, da de kan se deres produkts udvikling og resultatet af deres indsats i form af malerier.
MAL FOR SJOV inddrager børn i alle aldre, både de resursesvage og de resursestærke børn og ikke mindst de fysisk handicappede børn, som kan føle sig ligestillede ved at bruge deres færdigheder i det omfang, de kan være med til en aktivitet. En fantastisk måde at socialisere disse børn blandt de veludviklede børn med få redskaber og arbejde med integrationsprocessen i daginstitutionerne.
Teknikkerne i MAL FOR SJOV kan bruges også til børn i store klasser, helt op til gymnasieelever. Teknikkerne kan også bruges som et samarbejdstema til en personaleweekend for medarbejderne. Arbejdsredskaber kan være forskellige ting, f.eks. papir, masonitplader, akvarelpapir, tusch, maleruller, pensler, forskellige typer maling og andre ting, som findes i mange daginstitutioner i forvejen.
Under hvert afsnit er der en henvisning til materialer og anvendte metoder samt illustrationer af et par værker som inspirationskilde. Dette gør bogen til en faglig håndbog, som nemt kan bruges af alle til at komme i gang med at male. Pointen er, at vi med få ting kan skabe succes, styrke børnenes sociale færdigheder og give dem højt selvværd og en følelse af at være med i fællesskabet. Børnene kan bruge deres kreative evner og fantasier ved at få det på et stykke papir eller et lærred. En måde at synliggøre børns skjulte talenter ved en pædagogisk tilgang med få midler.
En alle tiders bog til forældre og daginstitutioner, der giver børnene en god oplevelse og styrker deres færdigheder med pædagogiske indfaldsvinkler. Det er en håndbog for fagfolk og forældre, som i høj grad lægger op til nærvær og positive oplevelser med muligheden for en positiv opbyggende relation på tværs af køn og alder. En bog med alsidige funktioner, der kan fange mange interesser i bredt omfang.
Faglitteratur
Frydenlund
Britta Johanson
160
Pouran Asadi Rastehkenari
19. maj 2010