Nogle bøger er ganske vanskelige at genrebestemme. Dette er en fagbog, men det er også en fiktiv fortælling om en farfar, hvis deltagelse i Første Verdenskrig har været en tavs historie i familien. Forfatteren og illustratoren har fundet de gamle postkort fra farfarens krigstjeneste frem, og der er en togtur til Somme, der spiller en rolle.

Jeg har altid været bange. Sådan står der som indledning til dette værk, børnebog/fagbog/voksenbog/graphic novel/tegneserie, og mange andre genrer er blandet her i en faktafortælling med mange fiktive elementer. Forfatterens (og illustratorens, det er samme person) farfar deltog i Den Store Krig, altså Første Verdenskrig. Det var en krigsindsats, der aldrig blev talt om, men alle ved jo nu, at de fire år med skyttegravskrig og gasangreb satte spor hos alle, der var med. Nu har forfatteren fundet billeder, breve og dokumenter frem. Det bliver brugt i en fagbog, hvor de fiktive træk også markerer sig. De store tekststykker er dog fra farfarens erindringer, som han skrev ned omkring 1970. Her står der eksempelvis: Jeg fik vagten første gang, jeg var i skyttegraven. Det var mørkt, ingen at se, jo, der bevægede sig noget. Jeg meldte det til korporalen. Skyd så, svarede han. Og lidt senere står der: At skyde hinanden var humant, men at snigmyrde var en bestialitet, var en almindelig opfattelse. At skyde med kanoner var også brutalt, men det gjorde man nu.

Der er mest fokus på 1914-1918, men der er også klip fra nutiden og fra forfatterens barndom. Hun har altid været bange. Bange for krig. Bange for at noget må ske. Sådan bliver erfaringerne fra Den Store Krig aktualiseret. Det sker også når hun tager toget til slagmarkerne i Somme, Frankrig. Her er der fortsat spor fra krigen. Der er mindesmærker for de faldne, og der er fortsat en skyttegrav at se. Sådan bliver det vedkommende at læse om farfarens krig.

På sidste side er der citeret et brev fra farfar, dateret 4. april 1917:

Men hvor ville det være skønt, hvis freden ikke kun var i naturen, men også herskede mellem mennesker.
Måtte vores alles ønske og bøn gå i opfyldelse.
Med hjertelig hilsen, jeres Mathias.

Det er en bog, der kan læses som en børnebog, men voksne kan også læse med.

P.S. Forfatteren gør selv opmærksom på, at en del af teksten er påvirket af forfatterens forløb med hypnoterapi. Det synes mig helt unødvendigt at anføre dette. Det bidrager ikke forståelsen af teksten. Teksten og illustrationerne taler fint for sig selv.

Faglitteratur
Cobolt
Anne Mette Kærulf Lorentzen
Anne Mette Kærulf Lorentzen
169
Bodil Christensen
4. maj 2025

Seneste anmeldelser

-->