Dette materiale er egentlig lavet til undervisningen i indskolingen, men kan også anvendes af pædagoger i børnehaver og SFO. Formålet er at guide børnene til at se mere positivt på sig selv og deres kammerater. Der er et stort materiale med 25 øvelser, som skærper barnets opmærksomhed på egne og andres kvaliteter. Man kan med fordel vælge de øvelser ud, som passer til det enkelte barn, og det er samtidig også materialets svaghed.


Det tilhørende arbejdshæfte bliver let uoverskueligt for barnet, når man kun arbejder med nogle af siderne. Jeg vil derfor anbefale, at man kigger de forskellige dele af materialet igennem, inden man beslutter sig for et større indkøb. Evt. ved at alliere sig med naboinstitutioner.


Pædagoger skal ikke lade sig afskrække af titler som "Elevbog" og "Lærervejledning", for opgaverne er traditionelle for det pædagogiske felt: Opgaverne sætter fokus på, hvad barnet er god til, hvordan det ser verden (optimistisk eller pessimistisk), hvordan en lille indsats kan gøre en stor forskel og hvordan man glæder sig selv og andre.


Til øvelserne hører historier, som sagtens kan stå alene som oplæg til en snak i samlingen eller på andre tidspunkter. De handler om begivenheder, som barnet kender fra sin egen hverdag: At holde fødselsdag, at blive skældt ud, at ønske sig en hund.


Hvis man vil have optimalt udbytte af materialet, kræver det meget tid, både til forberedelse og sammen med børnene. Hvis man har en storegruppe i børnehaven, kan det f.eks. bruges der. Særlig relevans kan materialet have i dårligt fungerende børnegrupper og sammen med enkelte børn, som famler med det sociale.


Glæde, lykke og optimisme kan læres, hævder lærervejledningen, og der er god grund til at arbejde med det. Det styrker børns selvopfattelse, gør dem mere fleksible og styrker viden, mental styrke og venskaber. Desuden bliver vi bedre til at håndtere stress, udfordringer og negative følelser. Forfatteren Louise Tidmand har gennem sit eget pædagogiske arbejde erfaret, at 10-15 minutter dagligt med Min glade bog hjælper. I lærervejledningen har hun en kort introduktion til positiv psykologi.


Med lidt oversættelse til egen praksis kan pædagoger, som arbejder med børn fra omkring seks år, få ideer til at styrke barnets selvforståelse og kommunikation med andre børn.
Faglitteratur
www.glaedeogborn.dk
Louise Tidmand. Illustrator: Bryony James
200
Bjarne W. Andresen
5. december 2013

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->