Mindfulness for børn og unge

Teori og praktiske øvelser
Her er en bog, som når godt rundt om tre forskellige aspekter ved mindfulness: Hvad er mindfulness med særligt fokus på børn og unge? Hvordan påvirker mindfulness børn og unge? Hvordan arbejder man pædagogisk med mindfulness? Som dessert er der rigtigt mange gode øvelser, som er godt forklaret og i mange tilfælde illustreret.
Mindfulness defineres som bevidst nærvær. Mindfulness kan ses som det modsatte af ”at være i sine følelsers vold”. Vrede vil f.eks. fremmedgøre dig og fjerne dig fra det bevidste nærvær.
Når man arbejder med børn og unge, er der flere faldgruber. F.eks. kan man tro, at man bare kan anvende øvelser, som er lavet til voksne. Det dur ikke. Børns og unges evner til f.eks. refleksivitet er lavere. ”Børn er tættere på deres sanser og oplevelser, men fjernere fra en metabevidsthed om disse,” skriver MINDFULNESS FOR BØRN OG UNGE. Børn er ikke ”små voksne”. Der er få forskningsresultater om mindfulness for børn og unge og effekten af det, men det er et område, som er i rivende udvikling.
Det afholder ikke MINDFULNESS FOR BØRN OG UNGE fra også at indeholde øvelser til voksne. Pædagogen skal være med! Gennem egne erfaringer styrker hun sin praksis med børn og unge.
En øvelse, der vendes tilbage til gang på gang, er at finde et indre stille sted. Et forløb på otte sessioner med det indre stille sted giver en rigtigt god introduktion.
Bogen tager til genmæle mod et kritikpunkt mod mindfulness og slår fast, at "accept er ikke det samme som passivitet." Vaner kan ses som veje i landskabet. De virker selvforstærkende. Det er svært at bryde vanen og vælge den tilgroede sti frem for den befæstede, brede vej – men med tiden kan den blive lige så gangbar, hvis man betræder den ofte.
Mindfulness for børn og unge er ikke lotusstilling og absolut ro. Læg leg og kreativitet ind; og det hjælper bogen dig til. Sanserne bruges i øvelserne og støtter roen.
Det er vigtigt at bruge et alderssvarende ordforråd. Det er også brugbart for voksne, som arbejder med mindfulness i forhold til sig selv: "hold det enkelt og sjovt."
Der er mange billeder i MINDFULNESS FOR BØRN OG UNGE: f.eks. sammenlignes mindfulness med det at vaske en tavle. I løbet af dagen skrives der på tavlen, som tørres af, inden man skriver noget nyt. Alligevel bliver der lidt rester tilbage fra den gamle skrift/tegning. Sidst på dagen vasker man tavlen ren med en våd klud, så der ikke er noget tilbage: det er mindfulness. Der bruges også det ret kendte billede med en kasse med et hul. Stikker man hånden ind og knytter den, kan den ikke komme ud igen. Slapper man derimod af i hånden, kan man trække den til sig. Accept er nogle gange bedre end kontrol.
Inden de enkelt øvelser kan man med fordel lave et overgangsritual, f.eks. at tage skoene af. En øvelse gjorde særligt indtryk på mig: man ligger på ryggen og har en bamse på maven. Instruktionen er at vugge bamsen i søvn. På den måde får barnet en masse erfaring med sin vejrtrækning på en legende og kreativ måde. En klassisk øvelse er at spise f.eks. et æble langsomt og med fuld bevidst nærvær. Ca. 60 sider er konkrete øvelser, så det er bare at komme i gang.
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Sabrina Justesen Leoni
192
Bjarne W. Andresen
4. september 2012