Mobning

Denne bog beskæftiger sig med mobning i skolerne især i klasseværelserne. Det kan have en betydning for børnene, som kommer til at leve med mobning, at de ikke kan gøre sig fri, idet skolen er et sted, hvor alle børnene ikke bare kan trække sig væk fra miljøet.
Mobning kan ramme børn på to måder. Den ene måde rammer de børn, der er målet for mobningen og den anden måde rammer de børn, der overværer mobningen og bliver angste og ændrer adfærd for at undgå selv at komme i lignende situationer. Bogen kalder mobning et socialt fænomen. En negativ form for samvær med andre mennesker.
Mobning er kompleks og vanskelig at identificere, da den kan have forskellig karakter. Det kan også handle om manglende kontakt. Bogen refererer til Rene A. Spitz’ undersøgelse om hospitalismen, som mennesker uden sociale fællesskaber, især børn, kan få varige skade eller i det værste fald dø af.
Mobning kan have rod i drilleri og konflikter, derfor er det svært at italesætte den. Den kan også defineres på forskellige måder, en systematisk og en usystematisk. Mobning kan være i form af udstødelse, drilleri, ignoreringen eller i form af chat og sms-beskeder, fotografering mm.
Jeg mener, disse fænomener kan forekomme i mange sociale sammenhænge, uden at de er synlige for de voksne. Når vi taler om mobning, handler det ikke om en sag men ofte om en persons udseende, adfærd, talemåde, væremåde, navn, baggrund osv.
Bogen gør opmærksom på de forskellige kræfter, der spiller ind i mobning, f.eks. kontekst, situationerne, medievirkninger, sprogudvikling, individuelle historier, fysiske rammer, voksnes roller og tolerancetærskel og ikke mindst angsten for udstødelse i en social sammenhæng.
Derfor opfordrer bogen til en intensiv og målrettet handleplan for at styrke børnenes empatiske evner, moralske værdier og plenumdiskussioner som brugbare redskaber til at bekæmpe mobningen i et læringsmiljø.
Derudover belyser bogen godt de forskellige situationer, hvor børnene bliver mobbeofre og diskuterer mange vigtige temaer, f.eks. fagfolks rolle, forældreansvar, skolekultur og mange sociale aspekter, der giver anledning til mobning.
Denne synliggørelse ser jeg som et grundlæggende arbejdspunkt for lærere, pædagoger og forældre for at skabe et antimobningsmiljø for børnene. Jeg synes, det er vigtigt, at vi som læsere bliver opmærksomme på mobbere som personer, der har brug for hjælp. Ofte er mobning et forsøg på at få en anderledes opmærksomhed eller respekt. Det kan være en bevidst eller en ubevidst handling. På samme måde er mobbeofre børn, der har brug for hjælp, for enten er barnet svagt eller anderledes.
Forfatteren gør også læserne opmærksom på, at mobning kan have to sider, således at en person samtidig kan være både mobber og offer. De voksne kan også mobbe børnene ved straf og sanktioner og omvendt.
Der er en del øvelser og interview af børnene, lærere, pædagoger og forældre om hverdagens hændelser i en skole, daginstitutioner eller til fritidsaktiviteter.
Jeg tror, mange lærer og pædagoger vil genkende disse eksempler fra deres hverdag i praksis. Bogen nævner et lovmæssigt krav uden at henvise nærmere til den gældende lovgivning.
MOBNING fremstiller godt mobbeproblematikken i vores samfund og vanskeligheden ved håndtering af den. Vi finder mange gode metoder og vejledning til, hvordan man ved samarbejde med forældrene og ledelsen kan skabe et antimobningslæringsmiljø for børnene. Metoderne er meget håndgribelige og virker til at være virkningsfulde. Det er en bog, som kan bruges både af fagfolk og forældre. En bog, som vægter forældreansvar og tværfaglig samarbejde omkring barnet højt.
Faglitteratur
Dafolo
Ditte Dalum Christoffer og Kit Stender Petersen
125
Pouran Asadi Rastehkenari
8. august 2011