Denne bog holder hvad den lover! En indføring i vigtige nutidige grundbegreber og samtidig vises vejen frem mod, at hver enkel pædagog har et ansvar for at vedligeholde vores fælles profession. Så vores fags stolthed styrkes.

Det gøres igennem opbygning af hvert kapitel, som består af et teoretisk hovedkapitel, flere praksisfortællinger med succes fra gulvhøjde samt perspektiver fra ledere, forskere mm. Derefter opsummering og spørgsmål til refleksion. Der er også brugt tid og plads på at komme med forslag til supplerende læsning. Ydermere er hvert forslag uddybet med et kort resume af den pågældende bog. En rigtig fin service til den studerende, der lige er startet, men også brugbart for erfarne pædagoger som trænger til en teoretisk "brush up". Sidst i hvert kapitel er der lagt litteraturlister ind.

Alt i alt en meget spiselig struktur.

Hele opbygningen lykkes rigtig godt, og indholdets aktualitet gør den meget værdifuld for studerende og som en brobygger mellem nyuddannede og nye erfarne kollegaer. Der er god mulighed for direkte at inddrage bogens temaer (f.eks. inklusion) til et personalemøde. Jeg forestiller mig, at en dugfrisk energisk pædagog komme til et pædagogteammøde og søger praksissparring hos sine kollegaer med mange års erfaring. Hun har måske også et forslag om systematisk handleplan for et barn, som kunne styrke barnets selvværd. Hvordan kan hun sætte dagsordenen? Netop ved hjælp af de refleksive spørgsmål, som hvert kapitel lægger op til.

Som læser mærker man tyngden af kompetente forfattere, og man kommer i flow ved hvert kapitel. Jeg vil dog fremhæve kapitel 3.2, som har overskriften "samarbejde mellem pædagoger og forældre - set fra familiers hverdagsliv" og 3.3 "kollegial feedback og forældresamarbejde". Her får man virkeligt sat sine evner til at tænke systemisk, tænke sig ind i andres perspektiver vende sine egne værdier om familie på prøve. Reflektere over hvordan familiers/borgeres ressourcer kan tænkes ind i hverdagen.

Jeg har i flere år oplevet færre og færre fremmødte forældre til forældremøder, når der var oplægsholdere. Gode temaer som for eksempel sundhed, sovemønstre, kompetente børn mm. Jeg har tænkt det var fordi medierne de sidste ti år har budt ind med det i døgndrift (internet).

Derfor er det et frisk pust at tænke forældresamarbejde helt anderledes som eksemplet med forældrefortællinger på forældremøder.

Jeg vil give denne bog fem stjerner. Den er på alle måder helt igennem fagligt relevant.
Forskning og praksis kan skabe merværdi for borgere, der møder institutioner.
Faglitteratur
Akademisk Forlag
Anja Kastrup Jensen (redaktion)
335
Nina Lybke
4. oktober 2014

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->