Er du typen, der af og til bryder ud i sang på badeværelset sådan helt impulsivt? Også selvom du synes, du har en ”pivstemme”. Når du hører ordet ”livsmusik”, er det så et ord, der klinger i dit øre, og som falder i tråd med din hverdag. Så skal du skal stifte bekendtskab med MUSIK & PÆDAGOGIK.

Bogen, hvis gennemgående tema er musik, indeholder atten artikler redigeret af Elsebeth Kirk.
I forordet hedder det, at målet med bogen er: ”at vise, at musikaktiviteter både kan være et mål i sig selv og samtidig være i en pædagogisk sammenhæng. At være sammen om at synge og spille er først og fremmest dejligt og livsbekræftende” og ”at en veltilrettelagt og velovervejet musikaktivitet rummer et væld af muligheder for pædagogiske musikaktiviteter og pædagogisk refleksion og handlen”.

MUSIK & PÆDAGOGIK indeholder to dele:

  1. Musikken og det kreative menneske
  2. Pædagogiske og didaktiske overvejelser over musikaktiviteter

Det er interessant at læse om pionererne: Astrid Gøssel, Bernhard Christensen og Sven Møller Christensen. De skabte en musikpædagogik, som tog udgangspunkt i afroamerikansk jazzmusik, hvilket gav anledning til en hed debat om mål, midler og metoder i pædagogiske sammenhænge.


Benedicte Riis skriver levende og engageret om livsmusikken, som vi alle har en stærk subjektiv fornemmelse af, hvad er. Musik og sang åbner døre i sindet, som ellers er låste. Drømme og fantasier får frit spil. Ideer opstår, nye veje åbnes. Du mærker forfatterens begejstring for musik og sang, hun skriver med hjertet, og budskabet ”går lige ind”

 

I Sven-Erik Holgersen artikel om musikalsk leg og deltagelse vil du ikke være i tvivl om, at artiklens indhold er baseret på forfatterens egne oplevelser med børn. Sven-Erik Holgersen skriver bl.a. om leg og musik, om at ”se” børns deltagelse i musikalske aktiviteter, velvidende at denne aktivitet fremtræder forskelligt alt efter hvem, der iagttager og ud fra hvilket perspektiv. I legen kan vi gennemleve virkelighedens situationer og f.eks. bearbejde følelsesmæssige udtryk. Holgersen bruger eksempler til at underbygge teorien, hvilket gør artiklen overbevisende og letlæselig.

 

Kjeld Fredens skriver om forskellen på at være musikalsk og musisk. Det musiske øre lytter til alt det musiske i samværet med andre. Det musiske menneske har en veludviklet følelsesmæssig og social intelligens. Han eller hun mestrer i ordets bedste forstand at ”spille” sammen med andre.

 

I 2. del kan du læse om, hvordan du som fagperson specifikt kan bruge sang og musik i dit pædagogiske arbejde med eks. børn, unge og ældre, personlighedsafvigere og demente.

 

MUSIK & PÆDAGOGIK favner bredt og går samtidig i dybden. Du får f.eks. indblik i Daniel Sterns forskning, Howard Gardeners teori om de mange intelligenser samt ”Trin for trin”, der er et program til udvikling af børns sociale kompetencer.

 

Måske vil du opleve de første kapitlers indhold overvejende teoretiske, men det er ikke helhedsindtrykket af bogen,
Læservejledningen giver dig mulighed for at vælge de artikler ud, som er relevante for dig. Jeg vil anbefale dig at foretage denne udvælgelse. Det giver dig det største udbytte af bogen, idet der forekommer sammenfald i dele af indholdet i nogle artikler.

 

Ovenstående er en smagsprøve på bogen. Den opfylder sine mål. Jeg anbefaler dig at læse den og få din egen oplevelse.

Faglitteratur
Modtryk
Elsebeth Kirk (red.)
271
Eva Deleuran
11. juni 2007

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->