Når arbejdet tager magten

Har du nogensinde hørt om, at man kan blive beundret for at være afhængig af noget? – Alkohol? Nej! Rygning? Nej! Arbejde? Ja! En afhængighed hvor konsekvenserne kan være stress, sygdom, et ødelagt familieliv, døden! Hvorfor denne beundring? Fordi det mest værdifulde i det moderne samfund og det vigtigste redskab til at integrere mennesker i dag er professionel beskæftigelse. Vi definerer os selv og hinanden gennem vores job. Og derfor har vi selvfølgelig meget ondt af de arbejdsløse, som jo nærmest ikke rigtig har noget liv.
I antikken var det en forbandelse at arbejde, men med kristendommens indtog blev det en hellig dyd. I dag er det at arbejde kendetegnet ved både at være en forbandelse og en velsignelse.
Heri ligger et paradoks. De mennesker, som arbejder meget og nærmest ingen fritid har, får ofte meget anerkendelse og ros af deres omgivelser. Derfor er det meget svært at indse og tale om, at disse mennesker muligvis har et problem.
Pernille Rasmussen sætter med sin bog NÅR ARBEJDET TAGER MAGTEN fokus på de problemstillinger, der opstår, når arbejdet bliver en alt for stor del af vores liv. Bogen er letlæselig og krydret med citater og eksempler fra mennesker, som har været arbejdsafhængige.
”Fyraften var i gamle dage, da man havde fri fra arbejde og gik hjem til konen og børnene”.
Aja, 9 år
I dag er det sådan, at ”Nogle beruser sig med arbejde for at undgå at finde ud af, hvem de i virkeligheden er” Aldous Hoxley
Og ”Vi bruger så meget tid på det, der haster, at vi ikke har tid til det der er vigtigt”. Henry Ward Becher
Bogen indeholder et test-skema, hvor du kan finde ud af, om du er afhængig af dit arbejde, og du kan læse om de fysiske og psykiske symptomer på arbejdsafhængighed.
Rasmussen beskriver bl.a., hvad der ligger bag begrebet ”arbejdsafhængighed”, hvad der er kendetegnende ved de mennesker, der bliver arbejdsafhængige, og hvilke forhold i omgivelserne, familie og arbejde, der har betydning for arbejdsafhængigheden.
Det er bemærkelsesværdigt, at Pernille Rasmussen kan påvise nogle lighedspunkter mellem konsekvenserne af svær arbejdsafhængighed og konsekvenserne af afhængighed af alkohol. Det understreger dels, at det er et alvorligt problem, vi har med at gøre, dels vigtigheden af at det kommer frem i lyset. Det er lykkedes for forfatteren.
Hvad kan vi gøre for at undgå, at arbejdet tager magten fra os, så vi får en bedre balance i vort liv? Nedenstående eksempel kan være en af måderne:
”Min bordherre spurgte mig, hvad jeg lavede i min fritid. Jeg svarede stolt, at jeg arbejdede. Han spurgte igen, og jeg fortalte, at jeg ingen fritid havde, fordi jeg altid arbejdede. Han så underligt på mig og vendte sig om for at tale med kvinden på den anden side. Jeg følte mig uinteressant.”
Dagen efter blev kvinden, der fortæller her, hundeejer.
Pernille Rasmussen når ud til læseren med sit budskab om, at vi må ændre vores indstilling til, hvor meget arbejdet må fylde i vort liv. Ellers kan det komme til at koste os og vort samfund dyrt.
Men nævnes skal det, at stoffet af og til kan virke lidt tørt og kedeligt, fordi der er flere gentagelser i bogen, hvilket kan friste læseren til at hoppe let henover nogle passager.
Min opfordring til dig: Læs bogen. Så vil du få anledning til at reflektere over din egen indstilling til dit arbejde. Du vil få redskaber til at forstå og hjælpe de mennesker, der, måske uden de selv er vidende om det, er overinvolverede i deres arbejde, og for hvem livet passerer forbi, uden at de selv rigtig er en del af det.
Faglitteratur
Hans Reitzel forlag
Pernille Rasmussen
208
Eva Deleuran
20. september 2005