Oktober 2004

Lasse Edlev har skrevet en bog, hvor han henter gods fra sin omfattende erfaring fra især sin tid som naturvejleder. Det er der kommet en let tilgængelig, praksisrelateret og samtidig eftertænksom bog ud af. Målgruppen er bredt defineret. Lasse Edlev forstår pædagoger som "alle, der driver en form for pædagogisk virksomhed". Derfor vil de enkelte dele af bogen appellere til forskellige grupper af læsere, men Natur og miljø i pædagogisk arbejde kan også læses i sin helhed.

Undervejs er der såkaldte tekstbokse, som sammen med de mange illustrationer (primært fotos) giver bogen et tiltalende udseende. Ofte kan man dog stille spørgsmålet hvorfor tekstboksen ikke blot var en del af brødteksten.

Natur og miljø i pædagogisk arbejde er delt op i fire hoveddele med temmeligt lange overskrifter, som ikke skal gentages her.

Del 1 har blandt andet en sammenligning af Kierkegaard og Darwin. Hvor Kierkegaard med tiden mister indlevelse i andre mennesker til fordel for det personligt eksistensielle, glemmer Darwin sansningen til fordel for det fagligt konkrete. Denne fremstilling er en god øjenåbner, som giver læseren lysten og nysgerrigheden til at læse resten af bogen. Samtidig illusterer den en rød tråd i hele bogen: at man skal bruge både det sanselige og det (biologisk)faglige, både det empatiske og det reflekterende. Ikke som modsætninger men som måder at gå til en opgave på.

Særligt i denne del henter Lasse Edlev erindringer helt fra barndommen, blander dem med erfaringer som naturvejleder og tilføjer en god portion eftertanke og reflektion.

I del 2 er han mere frit fabulerende. Der er mange beretninger om mennesker, han har mødt på sin vej. Den er eftertænksom og jordnær.

Del 3 indeholder mange, mange praktiske og anvendelige råd til det pædagogiske arbejde med natur og miljø. Også pædagogiske læreplaner kommer Lasse Edlev ind omkring.

Som vuggestuepædagog savner jeg stof, jeg kan relatere til min målgruppe. Er friluftsliv kun for børn over tre år? Overvejelser om mødet med naturen er relevant for alle aldre (se del 4), men i del 3 falder Lasse Edlev desværre ofte i lærer-grøften. Jeg genkender ikke min og mine kollegers praksis. Han skal dog have ros for at beskrive didaktiske overvejelser i en bog for pædagoger. Børn lærer noget af at omgås natur som i alt andet, de foretager sig. Spørgsmålet er derfor hvad de lærer og hvordan de lærer det.

I del 4 opremser Lasse Edlev fire forskellige forestillinger om natur og kommer med et eksempel fra en strandrensning. Her møder de forskellige forestillinger hinanden, selv om alle åbenbart er i gang med det samme projekt. Også tre forskellige natursyn sat i en historisk sammenhæng forklares.

Der tages hul på en debat om dyreetik. Er det f.eks. i orden, at børnene slår dyrene ihjel? Hvis det er høns? Hvis det er regnorm?

Denne del er meget, meget nem at relatere til institutionernes daglige arbejde.

Alt i alt har Lasse Edlev skrevet en bog, hvor han i høj grad har sig selv og sjælen med. Man begejstres af forfatterens egen begejstring. Og det er ikke så ringe en erfaring, når man skal beskæftige sig med natur og miljø i pædagogisk arbejde.
Faglitteratur
Munksgaard
Lasse Thomas Edlev
264
Bjarne W. Andresen
7. oktober 2004

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->