Niller Pilfinger er forfærdeligt nysgerrig og piller ved alting. En dag får han lov til at komme ud til Flyvergrillen og kigge på flyene, som lander. Han har slet ikke tid til at spise is, fordi han hellere vil se flyene. En pilot/mekaniker inviterer ham op i cockpittet, mens hun prøver at reparere et gammelt fly. Niller piller ved knapperne, og pludselig kommer han op at flyve. Han får også udløst sit katapultsæde, men piloten fanger ham i luften, og han kommer sikkert ned.


Niller Pilfinger får en flyvetur er udkommet i 2. udgave. Et lidt mindre format og med enkelte ændringer. Teksten er blevet skåret til, så den kan være i det nye format, og det er gjort ganske godt. Overraskende nok er der også ændret lidt på historien: I førsteudgaven nøjes Niller med at tænke på at blive skudt ud af flyet. Illustratoren har også været i gang igen og har tilføjet en ekstra tegning.


Det er en sjov historie, og illustrationerne matcher den skøre vinkel. Jeg har tidligere kaldt Niller Pilfinger en moderne Emil fra Lønneberg, og sammenligningen holder også i denne billedbog. De to bipersoner Freddy Flykigger (med overskæg og bæltetaske) og Pia Pilot (med rød charmeklud og lilla værkstøjskasse) er lige så sjove, som de lyder.


Både Nimbus’en med sidevogn og flyet Kazandra har øjne og mund uden at være fuldført antropomorfe (fremstillet som mennesker). Den farlige situation bliver aldrig rigtigt uhyggelig, og det hele ender godt til sidst.


Midt i al denne morskab er der en seriøs baggrund for Niller Pilfinger-serien: Niller Pilfinger har to mødre, kaldet mammi og mor. Det bliver ikke gjort noget særligt ud af det, og dermed fremstår denne familieform naturlig og helt almindelig i bogen. Det er ikke tilfældigt, at piloten er en kvinde, alligevel ødelægger den politiske korrekthed ikke en god historie med løftede pegefingre. På den måde bliver den søde historie om en pilfinger-dreng til et familiepolitisk statement – og en af de bedre af slagsen. De fleste børn vil næppe lægge mærke til, at der skulle være noget særligt ved Nillers forældre. Til gengæld vil det være en velkommen detalje for de børn, som ikke lever i en heteroseksuel familie.


Forfatteren Stine Josefine Dige er koordinator for projektet "2200 Godnathistorier, som i 2015 blev tildelt Klods Hans-prisen for en ekstraordinær indsats for at styrke læsning og børnelitteratur. Om Niller Pilfinger får en flyvetur har hun sagt, at "man skal passe på med at presse forklaringer ned over børnene, fordi de voksne har et behov for tilblivelseshistorier. På den måde risikerer man nemlig at udstille regnbuebørnene som anderledes. Totte-bøgerne indledes jo heller ikke hver gang med at redegøre for, hvordan Tottes mor og far bollede og fik lille Totte. De handler om noget ganske enkelt, som relaterer sig til børnenes udviklingstrin, som f.eks. at tage tøj på selv."
Skønlitteratur
Ego Libris
Stine Josefine Dige. Illustrator: Maria Tran Larsen
38
Bjarne W. Andresen
2. maj 2016

Seneste anmeldelser

-->