Vi har her at gøre med en historie, som er inspireret af nordisk mytologi. Tiden er vikingetiden og Asgård er blevet besejret af en frostjætte. Han holder Freja fanget, og Odin, Thor og Loke drager ud for at finde den, som skal hjælpe. Det er drengen Odd. De giver sig dog ikke til kende med det samme, men møder ham først i skikkelse af tre dyr: en bjørn, en ræv og en ørn. Odd drager med sine tre følgesvende til Asgård og klarer opgaven uden kamp.


Sideløbende er der historien om den lange vinter. Odd kan ikke holde ud at blive i landsbyen, hvor alle bliver tossede af at vente på foråret. Der er naturligvis en nøje sammenhæng mellem den tilfangetagende frugtbarhedsgudinde og den manglende vinter.


ODD & FROSTJÆTERNE slutter med, at Odd vender tilbage til sin landsby som den mand, han nu er blevet…


Der er ikke den samme kraft og spænding over ODD & FROSTJÆTTERNE som over de oprindelige nordiske gudesagn. Den store styrke er, at det er en dreng, som er hovedpersonen. Handlingen er set gennem et barns øjne, og denne vinkel fungerer faktisk godt. Man kan jo vælge at bruge bogen som en introduktion til mytologien og på den måde præsentere børnene for de nordiske guder.


Navnet Odd er valgt bevidst, fordi det "på engelsk betyder mærkeligt. På den tid og på det sted betød Odd spidsen af et knivsblad," og det fortælles videre, at Odd netop var en mærkelig dreng. Den slags giver dårlig mening i en dansk oversættelse, men forklaringen er god nok. Dog kan det synes uheldig at vælge netop det navn til en hovedperson, fordi det nemt kan forveksles med Frejas mand, Od, og der er ikke noget, der tyder på, at det skulle være hensigten.


ODD & FROSTJÆTTERNE kan bruges til de ældste børnehavebørn og i SFO. Der er fine beskrivelser af Odds liv i landsbyen før rejsens begyndelse. Hvordan han bor, hvordan han er klædt osv.
Skønlitteratur
 Høst & Søn
Neil Gaiman
86
Bjarne W. Andresen
7. november 2010

Seneste anmeldelser

-->