Om Leg

Helle Skovbjerg Karoff er adjunkt på Institut for kommunikation og har skrevet en ph.d. om leg. I denne bog skal vi følge 17 børn og deres familie. Vi får en introduktion af disse børn: Deres alder, familierelationer, interesser og familiens boligforhold. Bortset fra børnenes alder er disse informationer åbenbart ikke vigtige, siden de ikke bruges i bogens eksempler. Hvad er meningen med det?
Hvad skal bogens omslag signalere? En stor pink cirkel i midten, og det øverste af en skjorte/kjole i bogens nederste kant. En dreng eller en pige, eller noget helt andet? Hvilke tanker ligger der bag her?
Bogen er et bud på en definition af leg og har tre hovedperspektiver:
1: Legestemninger (at være): den særlige måde at være til stede på, som man er i, når man leger.
2: Legemedier (værktøj i brug) alle typer af redskaber, legetøj og legesager, som man tager i brug, når man leger og
3. Legepraksis (at gøre) den måde, man handler på, for at komme i legestemning.
I indledningen kan man finde et legelandkort, dvs. overblik over de begreber, der er brugt i bogen. Det er nødvendigt, idet man møder ord, som normalt har en helt anden mening, f.eks. gemen(hed), gemen praksis = udøvelse af smag, afsmag, at være smagsudøvende, "til-at"-hed og mulig mulighed. Gemen legepraksis betyder, at grundbevægelsen gentagelse - distance udøves på en selvfølgelig måde, hvor strid og diskussion ikke er dominerende. Gentagelse - distance betyder, at legen gentages, dog med en lille, næsten usynlig ændring, f.eks. i en danseleg.
Lars-Henrik Schmidt er professor og forsker i pædagogik og filosofi på DPU. Han er den mest brugte reference i bogen. Det kan være en god ide at sætte sig ind i hans teorier, tanker og ideer for bedre forstå, hvad der ligger bag ved ovenfornævnte fagsprog. Jeg vil nævne et citat fra bogen: "Det afgørende for gemenhedens smagsudøven er altså, at den ikke kan positivere afsmag for. Dens afgørelse, dens afgrænsning stammer fra smagen, der er af smagen, men smagen som instans kan ikke identificeres positivt." (Schmidt, 1990:60). Selvom jeg kender konteksten, citatet er hentet fra, er den dybere mening svær at forstå.
Helle Skovbjerg siger, at legen har til hensigt at skabe og bevare legestemninger, når man leger. Legeaktivitet skal ses som en måde at skabe værdi og mening i det liv, der leves lige nu, og hendes fokus er, hvordan børnene i de legende aktiviteter skaber meningsfulde situationer, som de ofte deler med hinanden. Der er brugt mange eksempler, til at underbygge bogens teorier
I afsnittet om legestemninger har forfatteren lavet et diagram over de legestemninger, der hører sammen med forskellig slags leg: SKIFT-stemning som højspændt, GLID-stemning som hengiven, OVERSKRIDELSE-stemning som euforisk og FREMVISNING-stemning som opspændt. Hun bruger bogens legeeksempler til at underbygge disse gemene legepraksisser, som har hver sin legekraft. Mange legestemninger kan siges at bevæge sig rundt i legens stemningskort. Ligeledes er det vigtigt at skifte mellem forskellige legemedier for at bevare legestemningen, så den ikke bliver kedelig, men bevarer flow, f.eks. ved at kombinere leg med legoklodser og Lego computerspil.
Helle Skovbjerg skriver i sin afslutning: "Med stemningsperspektivet får vi mulighed for at nærme os legen som almenmenneskeligt livsfænomen, for her bliver legen først og fremmest forstået som sit eget formål. Vi har lært, at mennesker vil gøre meget for at skabe og bevare legens stemninger, og man bliver igen og igen forundret over, hvilke fantasifulde ideer, både børn og voksne kan komme med, når det handler om at opnå legens stemninger."
Ingen kan være uenig i dette budskab, derfor er der ikke noget overraskende i det. Det ville være fint med en afslutning, der overbeviste læseren om, at denne bog simpelthen præsenterer en ny tankegang i forhold til leg. Det skal dog siges, at Helle Skovbjergs Karoffs belyser og argumenterer udmærket for bogens tre hovedperspektiver. Jeg forstår blot ikke, at det er nødvendigt for hende at bruge de nævnte begreber for at kunne forstå legen. Det er dem, man vil huske, når bogen er lagt bogen til side!
Faglitteratur
Akademisk Forlag
Helle Skovbjerg Karoff
152
Eva Deleuran
5. april 2014