Forfatternes hensigt med bogen er at vise, at det pædagogiske arbejde rummer en masse spændende perspektiver, udfordringer og udviklingsmuligheder, og at pædagogisk arbejde også ind imellem er kompliceret. Især i dagens Danmark. Både fordi kravet fra samfundets side er, at man som pædagog skal kunne formå at sætte sig ind i det enkelte menneske, og dermed også deres behov, og fordi pædagogisk arbejde er fyldt med dilemmaer, og der ingen endegyldig løsning er – hvad der er rigtigt og forkert.


Bogen tager udgangspunkt i den nye pædagoguddannelse som professionsbachelor og pædagogfaget, som er en rejse fra ”vugge til krukke” som bogens hovedforfattere Susanne Idun Mørch og Niels Mors kalder det. Pædagoger arbejder med mennesker, fra de bliver født, og til de dør. Bogen tager forskellige emner op. Den består af 20 tematiserede kapitler, hvor erfarne undervisere på JYDSK pædagogseminarium har bidraget med indlæg, og hvor læseren i hvert kapitel præsenteres for et nyt emne. Det er emner som socialpædagogik, relationer, børneliv, leg og ikke mindst børns forståelse for og kendskab til digitale medier så som pc, musik mv., som anses for og er en uundværlig ting i dagens Danmark. Flere af emnerne er nutidige og moderne som f.eks. rapmusik, etniske minoriteter, men behandler også mere almindeligt kendte begreber som børns leg, naturens betydning og børns udvikling, som er vigtige begreber for en pædagog at have kendskab til.


Endvidere giver bogen et grundigt indsigt i, hvad det vil sige at uddanne sig til pædagog. Forfatterne bruger mange eksempler fra den pædagogiske hverdag, hvor små episoder fra f.eks. en børnehave beskrives. Det gør bogen levende og indlevelsesrig og er med til at binde teori til praksis sammen, som er en meget vigtig ting for en pædagog at kunne, da man altid skal kunne dokumentere det pædagogiske arbejde.


Bogen er god som lærebog til pædagoguddannelsen men også spændende og lærerig for den erfarne pædagog og har til hensigt at danne sammenhæng og overblik over de forskellige problemstillinger og faktorer, som især de studerende bliver præsenteret for i pædagoguddannelsen.


Bogen kan udemærket anvendes som opslagsbog, fordi den har indeks bagest i bogen og krydshenvisninger. Den er spændende og næsten uundværlig for de ”moderne” pædagoger som gerne vil følge med tiden. Bogen er rigtig god, fordi den formår at binde teori og praksis sammen på en forståelig måde via eksempler fra dagligdagen. Endvidere afsluttes bogen med at beskrive det at ”blive ældre” og hvordan man som pædagog forholder sig og arbejder med demens, som er en sygdom, som kan indtræde hos ældre mennesker og går ud over deres hukommelse. Dette emne er med til at binde sløjfen på begrebet "fra vugge til grav” som forfatterne selv har nævnt som en slags underoverskrift.


Efter hvert kapitel i bogen er der forslag og henvisninger til den litteratur, som bl.a. forfatterne har brugt uddrag fra, forslag til videre læsning og links til internetsider.


Jeg kan meget klart anbefale alle pædagoger og lærere, såvel som studerende som erfarne, at læse denne bog. Som læser kan man kun blive klogere på det at arbejde med mennesker i vores moderne samfund.
Faglitteratur
Academica
Niels Mors & Susanne Idun Mørch (red.)
282
Lykke Kirketerp
25. august 2009

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->