Pædagogik og livskvalitet

Mon der tidligere er udgivet en fagbog om, hvad lykke er? Dette begreb, som er så udefinerligt og relativt. Sigrid Brogaard Clausen og Peter Clausen er kommet godt fra det. Det er behageligt at læse bogen, som i sagens natur er meget positiv. Lykke beskrives ud fra en teoretisk baggrund. Derfor er det et morsomt indslag at "Svantes lykkelige dag" bruges som et eksempel på, hvad lykke er for Svante: At spise sin ostemad, mens han venter på, at hans elskede Nina kommer ud af badet. Vi kan alle mærke følelsen, og dog er den individuel, afhængig af mange indre og ydre faktorer, som forfatterne behandler i bogen. Vi er alle interesseret i at skabe nydelse og lykke i vores liv, så derfor er bogen relevant for alle.
Livskvalitet kan inddeles i fire hovedområder: 1. At være aktiv, 2. At have et socialt netværk, 3. At have en høj grad af selvfølelse, og 4. At have en grundstemning af glæde, lyst og velvære. Det er fælles for mange mennesker, at de oplever nydelse i flow-aktiviteter. Forfatterne giver eksempler på, hvordan man, f.eks. i legeaktiviteter eller anden form for aktivitet, oplever selvforglemmende engagement og fascination. Flow opstår, når der er en passende balance mellem færdigheder og udfordringer, og det giver børn lyst til at lære mere og udvikle deres forståelse af egen læring og styrkesider. Arbejdet i skole- og daginstitutionsmiljøet skal tilrettelægges, så der er rigeligt plads til udviklende flowoplevelser.
Sigrid Brogaard Clausen og Peter Clausen giver gennem en skelnen mellem tilfredshed, nydelse og lykke en dybere forståelse for, hvad lykke er. Det er umuligt at svare på spørgsmålet: Er du lykkelig? Derfor belyses dette emne ud fra forskellige forskeres undersøgelser, spørgeskemaer og forsøg med f.eks. studerende. Lykke er bl.a. kærlighed, selvvirkeliggørelse, livsfylde, at være så nærværende, at vi eksisterer på en selvforglemmende måde. Vores værdier og menneskesyn har en stor indflydelse på, hvad der betyder mest for os i livet.
Alt har en bagside, og bogen beskæftiger sig også med det ulykkelige liv, og hvordan det begrænser mennesket. Når mennesket lever i forestillinger om livsudfoldelser, som ikke længere er muligt, bliver det ulykkeligt. De splittelser, der truer, må overvindes i bevidste handlinger i stedet for at modarbejde hinanden.
Sigrid Brogaard Clausen og Peter Clausen kommer ind på to former for kommunikation: Den herredømmefri kommunikation, hvor parterne er ligeværdige, og den herredømmeagtige kommunikation, hvor nogle tilraner sig magten, en tilranelse og magtudfoldelse, som kan ødelægge børn og voksnes selvværd. Det ligner kendt viden i ny indpakning.
Forfatterne afslutter med at se lykke og nydelse i et samfundsmæssigt perspektiv for at understrege, at vi kan ændre samfundsudviklingen. Her går de for meget i detaljer i forhold til politiske synspunkter.
Det er tydeligt, at der ligger et stort researcharbejde bag denne bog. Der er mange henvisninger til egne og andres forskning og teorier. Det virker til tider forstyrrende for læsningen. De enkle skematiske illustrationer, som underbygger teorien, er til gengæld en god hjælp til læseren. I den sidste del er der henvisninger til tidligere kapitler, det er unødvendigt. Men når bogen er læst, sidder man tilbage med en grundstemning af velvære og glæde.
Faglitteratur
Hans Reitzels forlag
Sigrid Brogaard Clausen og Peter Clausen
260
Eva Deleuran
1. februar 2011