Pædagogisk filosofi

PÆDAGOGISK FILOSOFI er bogen for dig, der ønsker et grundigt indblik i og en god forståelse for, hvad (pædagogisk) filosofi er.
Ebbe Vestergaard beskriver filosofi som: ”et netværk af spørgsmål, som kan besvares på forskellige måder” afhængigt af den enkeltes menneskesyn og illustrerer dette i bogen gennem sine eksempler på filosofiske påstande og spørgsmål. Den pædagogiske filosofi handler i følge Vestergaard om den enkeltes pædagogiske grundholdning, værdier, etik og menneskesyn.
Forfatteren definerer de pædagogiske teorier, som enhver pædagog eller opdrager har en bevidst holdning til, som et bevidst valg som vedkommende arbejder ud fra.. Valget af pædagogisk teori, er baggrunden for ens handlinger og ses i den måde, hvormed man som pædagog handler ud fra. Pædagogens handlinger afspejler den tilgang man har til arbejdet med mennesker, livssyn og værdigrundlag.
Pædagogik kan diskuteres og handler om forholdet mellem samfund og mennesker, og det er det, der gør pædagogikken til en filosofi. Det er et grundvilkår for pædagogikken, at der ikke findes nogen endelig løsning, men at vi til gengæld kan udføre forskellige handlinger, som er knyttet til filosofien på den måde, at de afhænger af den enkeltes mening og holdning; altså at ens egen filosofi, ens egen måde at forstå tingene på er bestemmende for ens handlinger.
Forfatteren eksemplificerer dette ved at beskrive menneskers forskellige syn på bl.a. livsværdier og undervisning og henviser i den forbindelse til Platon og John Locke, som repræsentanter for to forskellige livsfilosofiske teorier, som forklarer forskellen på forskellige filosofier (som er det teoretiske) og pædagogikken, som er det, vi som pædagoger udfører i praksis.
Bogen er opdelt i seks hovedafsnit, som beskriver og behandler de forskellige filosofiske retninger og områder. I den sidste del af bogen giver forfatteren eksempler på tre meget forskellige grundsyn og afleder deraf de forskellige konsekvenser for den pædagogiske praksis. Det sidste afsnit i bogen behandler og argumenterer de forskellige filosofiske retninger, som er beskrevet i bogen, pædagogisk. Afslutningsvis har forfatteren lavet et skema, som giver et godt overblik over de forskellige filosofiske retninger, hvor også forskellige psykologiske, filosofiske og pædagogiske personer som f.eks. Rousseau, Frøbel og Grundtvig er indplaceret i forhold til deres filosofi og menneskesyn.
PÆDAGOGISK FILOSOFI er en let læselig bog og på trods af, at filosofi kan opfattes som noget svært og ”flyvsk”, formår forfatteren at forklare meget præcist, hvad pædagogik, filosofi og pædagogisk filosofi er. Desuden kommer Vestergaard også omkring emner som sociologi, didaktik og dannelse, og gennem forfatterens gentagne opsummeringer af begreberne, sikres læseren en god forståelse af samme.
PÆDAGOGISK FILOSOFI er en rigtig god bog, som jeg varmt kan anbefale til både pædagoger og lærere samt andre med interesse for filosofi og pædagogik.