Paint Shop Pro 8 – legende let

Forfatteren til denne bog er ikke ny i feltet Paint Shop Pro. Hun har før skrevet en bog om Paint Shop Pro, nemlig Paint Shop Pro 7 ”Form farve fantasi”. Man mærker også meget tydeligt, at hun elsker at lege med programmet. Med en stor entusiasme og en legende tilgang kaster hun sig ud i Paint Shop Pro’s hemmeligheder.
Bogen er bygget op på den måde, at læseren har mulighed for at få 12 lektioner i tegneprogrammet Paint Shop Pro. Der bliver i de enkelte afsnit beskrevet noget omkring de grundlæggende funktioner, og om hvordan man kommer i gang med at anvende dem. Det er med udgangspunkt i det kreative, at forfatteren guider læseren ind i computerens kreative univers. Det er alt fra billedredigering og grafik til tekstil, design og kollager. Altså en meget alsidig gennemgang af programmet.
Jeg har naturligvis læst bogen og afprøvet funktionerne med udgangspunkt i, hvor meget bogen henvender sig decideret til Jagoo’s målgruppe.
Hertil må jeg konstatere, at den mest henvender sig til mere garvede computerbrugere. Det er til folk, som har mod på og lyst til at prøve de kreative sider af computeren med et tegneprogram, og som samtidig besidder et minimum af IT kendskab. Selvom forfatteren er meget guidende, er det meget tydeligt at mærke, at hun bliver grebet og kaster sig ud i de meget flotte beskrivelser. Personligt synes jeg meget godt om hendes måde at skrive på, hvor man virkelig mærker mennesket bag skriften i bogen. Det er dejligt og livsbekræftende.
Men jeg vil dog være meget betænkelig ved at anbefale bogen til en nybegynder, her ville jeg nok kigge efter noget andet, hvor man er gået i dybden med ”Trin for Trin” tanken.
Derimod fik jeg personligt meget stor glæde af bogen, men for at teste bogens effekt på andre valgte jeg at udvælge to pædagoger uden særlig kendskab til IT (tekstbehandling, mail, internet) samt en lærer og en pædagog med meget gode IT kvalifikationer (mail, internet, tegneprogrammer, Publisher og diverse billedredigerings programmer).
De to første, der havde almindelig brugerkendskab til IT, fandt bogen interessant men tung. De mistede hurtigt overblikket og opgav i starten af kapitlet.
De andre to, der havde gode IT kvalifikationer, blev derimod meget grebet af den og begyndte at eksperimentere med programmet.
Bogen er helt fantastisk som opslagsbog. Hvis man skal i gang med at klippe en person ud af et billede, er det dejligt lige at slå op på side 129 og kort efter at være i gang. Det er nemlig typisk sådan en funktion, der ikke bruges så tit, og når funktionen skal bruges, har man oftest glemt detaljerne.
Desuden er det herligt, at Britt Sallingboe har brugt danske udtryk i bogen for diverse betegnelser i programmet. Det er meget almindeligt, at der i stor udstrækning bruges engelske udtryk i forbindelse med computerprogrammer.
Alt i alt er det en uundværlig opslagsbog. Den rutinerede computerbruger vil finde bogen meget interessant. Er man typen, der har eksperimenteret i institutionen eller skolen med tegneprogrammer og billedredigering og er gået lidt i stå, så er bogen en god inspirationskilde.
Derimod – hvis man er den, der er startet med at snuse til billedredigering og tegneprogrammer, vil jeg anbefale noget andet som opstart, hvorefter bogen her ville være et godt supplement med tiden.
Min vurdering af bogen vil være 4 stjerner for nybegynderen og 5 stjerner for den øvede.
Bogens originalitet taget i betragtning, vil jeg dog give den 5 stjerner.
God legelyst!
Faglitteratur
Danmarks Mindste Forlag
Britt Sallingboe
320
Sadedin Elmazovski Jepsen
7. juni 2004