Karin Killén er som altid en meget grundig forfatter, der vender hver en sten for at uddybe det hun har på hjertet. I denne bog gør hun ingen undtagelse hvad det angår.


Bogen er en bearbejdet udgave af FAGLIG VEJLEDNING – ET TVÆRFAGLIGT PERSPEKTIV fra 1992 (denne bog var en videreudvikling af en tidligere bog fra 1976 FAGLIG VEJLEDNING I SOCIONOMUTANNINGEN). Bearbejdningen af den tidligere bog giver sig udtryk i denne bogs vægtning af børneperspektivet, tilknytningsteorier, og relationskompetencer. Da hun mener, at denne viden er tværfaglig vil målgruppen for hendes bog være alle faggrupper der arbejder indenfor social- og sundhedsforvaltninger.
Bogen henvender sig til vejledere og andre der beskæftiger sig med vejledning heriblandt også praktikere. I sit tidligere forfatterskab har Karin Killén mere henvendt sig til sin egen faggruppe.


Først skal nævnes, at som altid er det vigtige budskaber Kari Killén kommer med. Bogen er inddelt i 8 kapitler, der både står alene og griber ind i hinanden. Kari Killéns skriveform er meget beskrivende, og til stor glæde for læseren er der indlagt en del gråtonede bokse med eksempler på processer og metoder i arbejdet med vejledning. En godt miks af teori, erfaringer fra hendes arbejde og personlige meninger.


Forfatteren peger på, at  faglig udvikling og professionel udvikling hænger sammen, og her er en opskrift, der er lige til at gå til. Det afklares, hvad der er faglig udvikling, vejledningens målsætning og dens funktioner i de tre første kapitler. Dernæst sættes det i perspektiv til faglig professionalisme hvor Kari Killén inddrager læringsteorier af  Whitehead, Reynold, Stoltenberg og Delworths. Så følger uddybning af hjælpemidler i vejledning, samt proces og metode eksemplificering. Til slut behandlers forskellige former for gruppevejning og evaluering. Her stiller forfatteren spørgsmålstegn ved brugen af gruppevejledning, som efter hendes mening kræver stor opmærksomhed på kvaliteten af behov der udspilles og ikke mindst viden der benyttes i grupper.


Karin Killén mener, at de færreste af de faggrupper, som bogen henvender sig til, har akademisk traditioner og samtidig er deres arbejdssituation kolossalt følelsesmæssigt belastende. Desuden vægter deres faglærere på uddannelsessteder fagenes indhold på et meget praktisk niveau. Der konfronteres om børn, der lider under omsorgssvigt, men der gives ikke undervisning i det faglige løft, som teori kan give. Den fornødne viden, når de skal arbejde med mennesker og samtidig ikke brænde ud og tage barnets, forældrenes, den syges, klientens perspektiv på en professionel måde.


Jeg synes at bogen skal have 6 stjerner, da den hele vejen igennem er tro mod temaet både i form og indhold. En absolut klassiker for os alle.
Faglitteratur
Hans Reitzels
Kari Killén
246
Nina Lybke
22. juli 2008

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->