December 2002
MODERNE SIDER
Det siges, at man med alderen mister lidt af sin livlighed. Personligt har jeg netop forelsket mig i noget så stillestående som en opslagsbog:
I november udkom Psykologisk opslagsbog i tredje gennemreviderede udgave på Christian Ejlers forlag. Bogen er redigeret af professor Karsten Schnack, og det har han gjort fremragende.
I den nye udgave er Psykologisk opslagsbog en gave til enhver, der på kort tid ønsker at fodre sig med en godt og vel solid grundviden om et tema fra den psykologiske menu.
Og som mandelen efter hovedretten lægger værket tillige op til masser af eftertanke, ligesom det leverer en pæn portion henvisninger til andet relevant læsestof.
Desuden er der inde i bogen "krydshenvisninger", afsnittene imellem.

Når en bog med mange bidragsydere har en markant redaktør, kan det være lidt svært at finde rundt i, hvem der har æren for hvad.
Imidlertid viser Karsten Schnack, allerede i sit forord, at i hvert fald han fortsat er, hvad en professor vistnok sjældent er: en fin formidler.
Sproget befinder sig flere steder i en klasse over, hvad der normalt ses i opslagsværker, selvom bogen rettelig er redigeret stramt.
Inde i den får Schnack hjælp fra en god snes eksperter, for eksempel Jacques Blum, Stig Broström og Hanne Reintoft. Også Per Schultz Jørgensen er i fin form: mere nuanceret og nænsom, end jeg tidligere har oplevet det.
Det er et stort og krævende arbejde, når så mange fagpersoner og skrivemåder skal spille sammen.
Men det lykkes i mere end blot formidling og faglighed.

Det store værk er "TÆNKT" mere "åbnende" end "lukkende" og mere "diskuterende" end "docerende", som der står. Jeg vil gerne ændre formuleringen til, at bogen ER åbnende og diskuterende. Projektet ER lykkedes for den beskedne redaktør, der end ikke har sit navn på omslaget.
Når man er tryg ved bogens systematik, bliver overskuelighed og dermed anvendelighed væsentlige styrker.
Læseren bliver meget hurtigt skrap til at skifte mellem værktøjerne "Indgange" og "Opslagene" (, der dog blot burde have heddet "Opslag").
Under "Indgange" finder man indgangene til sit emne eller tema, og under "Opslagene" ser man, præcist hvor i bogen dét er beskrevet: Om emnet "Frygt" kan læseren se under "Angst", "Ensomhed" eller "Stress og neurose". Sidetallene findes under "Opslagene". Blot for at få et eksempel på.

Efter endt læsning tror man et øjeblik, at nu kommer så de kildehenvisninger, der alligevel aldrig bliver tygget ordentligt igennem. Men de kommer ikke. Det gør derimod en række brugbare forslag til litteratur, hver gang en opslags-titel er færdigbehandlet.
De mange emner og temaer - leg, mobning, seksualitet og så videre - er særdeles grundigt belyst. Samtidig med at tvivl og faglig uenighed har fået plads. Hér er bredde i fagopfattelsen. Og plads til refleksioner.
På dette sted i JAGOOs anmeldelse virker Bogsektionen muligvis som et tag selv-bord i god omtale. Men sådan forholder det sig langt fra.
De fleste bøger, jeg modtager, bliver slet ikke anmeldt. Fordi det som regel er mest relevant, at netop det bedste bliver beskrevet, og forsigtigt bedømt. Og fordi jeg ikke finder nogen tilfredsstillelse i at genere folk med deres skabende arbejde.
Psykologisk opslagsbog hører til i den bedste ende af skalaen. Den er stort set kun et egentligt stikordsregister fra seks stjerner.
Tænkte jeg. Men erkendte derpå min nagende tvivl og lod den komme værket til gode.

Psykologisk opslagsbog, tredje gennemreviderede udgave, bliver den første bog, som JAGOO tildeler seks stjerner.
JAGOO anbefaler Psykologisk opslagsbog til såvel praktikere som til alle studerende - fra HF-skole og til universitetsniveau. Pædagoger og pædagogstuderende er også målgruppe.
År 2002-udgaven af klassikeren har med sine 440 sider samme størrelse som en mursten. Men den er, trods den betydelige tyngde, rar at arbejde med.
I sin ikke absolutte og ikke belærende form er den desuden en moderne opslagsbog.
Således: Velkommen til de moderne sider.

Poul Majgaard
Faglitteratur
Christian Ejlers forlag
Karsten Schnack (red.)
440
Poul Majgaard
3. december 2002

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->