Er det bedst at betragte og behandle klienterne i isolation? Behandler man personer bedst ved at finde ud af, hvad de fejler? "Nej", mener forfatterne, som alle arbejder på Institut for Relationspsykologi og har en baggrund indenfor det psykologiske arbejdsfelt. De ønsker at gøre op med psykiatriens fejlfinding. Man finder det, man leder efter. Tolerancen for emotionelle og adfærdsmæssige afvigelser er faldet, lægevidenskaben har for stor indflydelse på, hvorvidt en tilstand er syg eller normal. Vi må væk fra det diagnosticerede, sygeliggjorte individ frem mod en relationspsykologisk tilgang til hinanden.


Bogen handler kort fortalt om individualisme kontra anerkendelse/fællesskab og positive relationer, og forfatterne arbejder ud fra fem grundlæggende RARRT-principper: Relationer skaber individ, Anerkendelse åbner for udvikling, Ressourcefocus frigiver potentiale, Refleksion udfordrer selvfølgeligheder, T. Teori. Det er nogle skarpe, letforståelige og gennembearbejdede principper.


Man må give forfatterne ret i, at denne sammensætning af de fem felter er unik, og man kan mærke, at de er dybt engagerede i deres stof og i at gøre en forskel. De opfordrer til, at RARRT-principperne, som egentlig er lige så praktiske og kropslige, som de er rationelle, skal afprøves, mærkes, mediteres, så de bliver en naturlig måde at være i verden på. Bogen lægger op til at blive brugt i et fælles forum, f.eks. i en personalegruppe.


Teori og praksis hænger godt sammen. Der bruges eksempler fra hverdagen, som de fleste kan relatere til. Hvert kapitel afsluttes med 3-4 enkle øvelser. Det giver anledning til samtale og refleksion i relation til egen og andres praksis. Hvad er refleksion? Forfatterne giver nogle meget interessante svar og beskriver bl.a. 3 niveauer i refleksion: 1. Refleksion i handling, 2. refleksion efter handling, 3. refleksion over forudsætning for handling.


Der findes en hjemmeside til bogen: dafolo.dk/relationspsykologi, hvor man kan hente øvelser og praksiseksempler. Desuden er en øvebog er under udarbejdelse.


Undersøgelser af spædbørns allertidligste erfaringer og udvikling har givet os en værdifuld viden om, hvordan disse fødes med sociale kompetencer, forventninger og behov. Det skal indfange et andet menneske, som er bedre til at drage omsorg for det, end det selv er. Det skal "score" en mor. Deres medfødte sociale parathed skyldes, at de er fundamentalt afhængige af sociale relationer. Et spædbarn, forladt et øde sted af forældrene, blev holdt i live af familiens hund, som tog ham til sig som en hund.


Drengen blev fundet som 7-årig og havde en adfærd som en hund. Ikke alle børn har succes i valg af omsorgspersoner, og da relationen er det menneskelige eksistensgrundlag, kan vi se, at relation skaber individ. Viden om spædbarnet og det ufødte barn er interessant, fordi de relationelle behov, vi kan iagttage hos spædbørn, fortsætter med at være aktuelle hele livet.


Forfatterne skelner mellem fire typer af relationer, som kan iagttages i mødet med andre mennesker, og som har stor betydning for vores måde at være sammen på. Her kan nævnes asymmetrisk relation, med fjendtlig adfærd, contra den komplementære relation, hvor et fjendtligt udspil ses som et sandt udtryk for et verdensbillede.


I bogen understreges vigtigheden af selvafgrænsning, selvindsigt, og evnen til at sætte sig uden for sig selv. Vi får eksemplet med vuggestuebarnet, som græder, og pædagogen, som bruger gråden til at trøste sig selv med. Og læreren, der spejler den autoritære far, fordi han ikke kan afgrænse sig selv.


Anerkendelse er et element i relationen mellem to mennesker. To af anerkendelsens principper er selvafgrænsning og oplevelsen til at være sig selv. At blive mødt i sine egne tilstande. Når vi forholder os anerkendende i relation til den anden, skaber vi de absolut bedste forudsætninger for, at selvudvikling fremmes, fleksibilitet øges, og potentialer realiseres!


Der er en fin rød tråd gennem bogen, og min opfordring til dig efter at have læst denne kloge bog: Tag RARRT-principperne til dig, brug dem og gør dit til, at de bliver en naturlig måde at være i verden på!
Faglitteratur
Dafolo
Jørgen Rønsholdt, Annette Groot, Finn Godrim og Else Marie Bech
191
Eva Deleuran
9. juni 2013

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->