Sådan håndterer du konflikter

Konflikter er et livsvilkår. Alle møder konflikten i en eller flere sammenhænge. Vi kan lære at have med dem at gøre, hvis vi vil. Vi kan vælge at turde møde dem. Eller vi kan forsøge helt at undgå dem. Vi vil ligeledes opdage, hvordan det nogle gange er os selv, der er med til at skabe konflikter eller at få dem til at optrappe.
SÅDAN HÅNDTERER DU KONFLIKTER er en ny bog, skrevet af Peter Wick. Bogen handler om situationel konflikthåndtering i det pædagogiske arbejde. Forfatteren har taget udgangspunkt i de hverdagssituationer, de fleste genkender, som kobles til teoretisk viden om konflikthåndtering, der igen omsættes til handlingsorienterede retningslinjer og processer. Det overordnede mål med disse vinkler er at bane vej for en struktureret tilgang til konflikter, så både pædagogen og læreren får mulighed for at indtage en mere aktiv, handlende position, når en konfliktsituation opstår.
Bogen er blevet til på baggrund af forfatterens egne praktiske erfaringer som konsulent på kurser i konflikthåndtering, og dens formål er at hjælpe læseren til at kunne overkomme de ofte svære udfordringer omkring konflikter i en konkret situation - den situationelle konflikthåndtering (SiKo).
Den situationelle konflikthåndtering, som Wick beskriver, giver en dybere forståelse og en struktureret tilgang til håndtering af konfliktsituationer og deres opståen, såvel i daginstitutionen som i skolen. Bogen byder samtidig på en række metoder, løsningsforslag samt redskaber til konkret konfliktløsning.
Bogen indledes med en særdeles overskuelig indholdsfortegnelse på hele fire sider. Efterfølgende er den opdelt i tre hoveddele med hvert sit kapitel. I alt er det blevet til ni kapitler på 134 sider. Første del handler om konflikter i sin helhed og deres kontekst. Fokus rettes her på, hvad en konflikt er, og giver konkrete bud på de forskellige definitioner og spilleregler mellem det professionelle personale og børn.
Andel del behandler tre differentierede former for konfliktadfærd, der typisk opleves hos børn: effektadfærd, umoden/grænsesøgende adfærd og kriseadfærd. I et af kapitlerne i denne del er der redskaber til, hvordan man som personalegruppe kan arbejde med at øge sin kompetence inden for konflikthåndtering.
Tredje og sidste del har fokus rettet på et altid aktuelt og centralt spørgsmål: hvordan man griber arbejdet med situationel konflikthåndtering an, og hvordan den implementeres på arbejdspladsen.
SÅDAN HÅNDTERER DU KONFLIKTER er en del af det omfattende koncept Professionsserien, der udgives på Akademisk Forlag. Bøger der handler om konflikthåndtering findes der et utal af, alle med varieret indhold, så hvorfor skal man vælge netop Peter Wicks’?
Ved allerførste øjekast giver bogen ikke anledning til begejstring, men jo mere man fordyber sig i indholdet, jo mere stiger interessen. Det gør den, fordi forfatteren benytter et retorisk velskrevet sprog krydret med en fornuftig ligevægt af letforståelige og sofistikerede fagudtryk. Opstår der tvivlspørgsmål undervejs gennem læsningen, kan man hente hjælp i bogens sidste kapitel ’FAQ – ofte stillede spørgsmål’. En glimrende detalje. Bagerst i bogen møder man fem sider med gode, relevante bilag, blandt andet konflikttrappen og en planche med en forenklet version af mælingsprocessen.
SÅDAN HÅNDTERER DU KONFLIKTER henvender sig primært til pædagoger og lærere, der arbejder med børn i alderen 4 til 18 år. Ligeledes kan både speciallærere og forældre, som oplever store problemer i deres hverdag med børnene, få et godt udbytte af bogen. Har man ikke før beskæftiget sin med dette emne, er denne bog et godt bud på en litterær debut, udelukkende fordi den er så håndterbar ukompliceret.
Konflikter er som udgangspunkt ukomplicerede, når blot man husker, at enhver konflikt lever sit helt eget liv og må håndteres ud fra sine særlige forhold.
Faglitteratur
Akademisk Forlag
Peter Wick
134
Arne Mielcke
3. oktober 2011