Skal jeg fortælle dig om autisme?

Læseren får et hurtigt overblik over, hvad det betyder at have autisme. Bogens omfang gør den næsten til en pjece, og undertitlen fortæller, at den er henvendt til familie, venner og professionelle. Skal jeg fortælle dig om autisme? giver et uhøjtideligt indblik i, hvordan det kan være at have autisme, når det er fortalt fra barnets perspektiv.
Der kommer i øjeblikket mange gode titler, som fortæller om livet med et personlighedstræk eller en diagnose. Skal jeg fortælle dig om autisme? giver drengen Tom en stemme. F.eks. fortæller han om sin tidlige barndom, om sin måde at opleve verden på og om sine særlige interesser. Han får også fortalt, at ikke alle er ligesom ham, selv om de også har autisme. Det er en vigtig pointe.
Illustrationerne viser hverdagssituationer, som børn og voksne kan genkende. De supplerer teksten fint og gør bogen egnet til at fortælle børn om autisme. Den kan både bruges sammen med kammerater til børn med autisme og som en støtte, hvis man fortæller børn over 7 år om deres autisme. En del børn vil kunne anvende børnene tidligere end det.
Der bliver lagt meget vægt på, at et barn med autisme har svært ved at forstå verden omkring sig. Ændringer er svære at klare. Høje lyde, stærke dufte og stærkt lys virker voldsommere end for de fleste andre. "Ligesom mange andre børn med autisme har jeg også nogle problemer med at læse og skrive og med at svare på lærernes spørgsmål i timerne", fortæller Tom. Det gør han uden at generalisere.
Skal jeg fortælle dig om autisme? kan anbefales som en første introduktion til alle, som omgås børn med autisme. Jeg vil anbefale, at man supplerer med noget litteratur, som går mere i dybden. Til børn er den meget velegnet.
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Jude Welton. Illustrator: Kirsten Gjerding
54
Bjarne W. Andresen
29. marts 2015