»Skoven fra oven« er ikke en billedbog i traditionel forstand. I stedet danner teksten på hver side konturerne af et dyr eller andet, man finder i skoven: Et dyrespor, et blad eller en blomst. Nogle tekster er udfærdiget, så man kan læse i forskellige retninger og dermed få forskellige tekster frem. Andre sider har små pile, så man kan læse teksten i den rækkefølge, forfatteren har tænkt det. På enkelte sider er kerneteksten suppleret med U’er, skråstreger, udråbstegn eller parenteser, som fuldender det visuelle indtryk.

Baggrunden skifter farve for hver side, og teksten står enten med sort eller hvidt. Ud over dette virkemiddel er der ikke brugt farver, kun forsiden er i grøn, rød og hvid. Kombineret med en retro-skrifttype i titlen på hver side fremstår Skoven fra oven umiddelbart noget gammeldags, men på den gode måde: Der er ro over siderne, også visuelt. Fokus er i dobbelt forstand på teksten, fordi den både er bærer af ordet og af billedet. Teksten beskriver noget faktuelt, ofte med en lille fortælling. Der er i omegnen af 50 ord pr. side, så teksten er holdt i et poetisk, beskåret sprog.

Især visuelt sensitive børn (og voksne!) vil elske at få en pause fra de mere farvestrålende og actionprægede billedbøger, som fylder meget i billedet (undskyld ordspillet). Andre vil sandsynligvis finde den lettere kedelig.

Det er ikke ubetydeligt, at Skoven fra oven er rar at have i hånden. Kraftigt mat papir, et lidt ru omslag og et lidt usædvanligt format 18 x 30 cm. Det er en smuk og holdbar bog med en stor overensstemmelse mellem form og indhold. Skoven fra oven er udgivet med støtte fra Statens Kunstråd, og det forstår man godt.

Skønlitteratur
Gyldendal
Karen Filskov
28
Bjarne W. Andresen
30. juni 2015

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->