Skrædder i helvede

Antologi til børn med billeder og korte tekster
Antologier er skrevet af mange forskellige, og variationen er ofte det svageste led. Det sidste er ikke tilfældet for SKRÆDDER I HELVEDE. Her bliver det vendt til en fordel, at de 128 forfattere og illustratorer er så forskellige. De enkelte historier er opstået på mange forskellige måder. Og fordi det er Dansklærerforeningen, som har udgivet, er der bagerst en lærervejledning, som kan give inspiration til at arbejde med bogen.
Det er små fortællinger, vi har med at gøre. 90 titler og seks billeder uden tekst. Fra et haiku-digt og opefter. De fleste fylder et opslag hver, så der er plads til både ord og billede. Mest plads har de historier, som bogstaveligt talt udfolder sig over flere sider. Nogle steder kan man nemlig folde bogen ud, så der kommer en ekstra side til.
SKRÆDDER I HELVEDE er lavet til skolebørn, men den gode oplæser vil også finde mange spændende sider til børnehaven. Illustrationerne er finurlige, sjove, skæve og enkelte en lille smule uhyggelige! En del af teksterne er fremragende til en fortælle-session: mens man venter på bussen, under maden, til fredags-frugt eller i en fortællehule.
De forskellige produktionsprocesser fremgår af kapitelnavnene: Først tekst så billede. En tekst, flere billeder. Først billede, så en tekst. Et billede, flere tekster. Tekster uden billeder. Billeder uden tekster.
Det ville være urimeligt at fremhæve nogen frem for andre. Personligt vil jeg tage bogen frem mange gange. Både på arbejde og sammen med mine egne nære. Der er bestemt også lag for voksne. Temaerne er lige så forskellige som alt andet i SKRÆDDER I HELVEDE: forelskelse, død, fødselsdage, natten, at flytte, skuddag, storhed og… det modsatte, sørøvere og plageri. Helt almindelige hverdagsting og så alligevel ikke.
Lærervejledningen skrevet af Lisa Marie Henderson behandler først selve det forhold, der er mellem tekst og illustration. Begrebet ikonotekst dækker over det samlede udtryk, hvor tekst og illustration er en helhed. Mange af de enkelte ikonotekster bliver gennemgået, så man får en ny oplevelse af den bog, man lige troede, man var igennem. Lisa Marie Henderson giver forslag til, hvordan man kan bruge flere af opslagene. Noget af det er for undervisningsrelateret til børnehave og SFO, men ikke mindre brugbart og lærerigt for pædagogen med interesse for arbejde med sprog, tekst og billeder. Til sidst beskrives fire tematiske spor: det eksistentielle spor, jeg-fortællingernes spor, det sprogfinurlige spor og det intertekstuelle spor.
SKRÆDDER I HELVEDE er ikke tænkt som en kanon, men den står for det nye, vækstlaget, det skæve og det finurlige og kan supplere en bog som KANON I DANSK 0-2, som har sin styrke i det traditionelle, det sikre og det trygge.
(Bjarne W. Andresen kender flere af bidragyderne personligt, men ingen af dem har haft mulighed for at kommentere denne boganmeldelse, inden den er offentliggjort på JAGOO.)
Skønlitteratur
Dansklærerforeningens Forlag
Redigeret af Charlotte Pardi, Kari Sønsthagen og Katja Tang-Petersen
208
Bjarne W. Andresen
14. december 2011