Slip din viden løs

Du er pædagog, som ønsker at formidle din faglighed bedre, eller du er pædagogstuderende og vil skrive gode opgaver. Så kan jeg varmt anbefale dig at læse Slip din viden løs. Den faglige viden skal du have i forvejen, men de fire forfattere hjælper dig med at formidle den bedre. Det er dit ansvar, at du bliver forstået, slår bogen fast.
Det ansvar bliver du hjulpet med at leve op til. Hvor medierne finder historien eller sensationen først, og derefter spørger fagligheden, så har du et bedre udgangspunkt. Du laver svaret på spørgsmålene, inden det er blevet en historie eller en sensation. Du er med til at sætte dagsordenen.
Slip din viden løs angiver tre grunde til at slippe din viden løs: Den samfundsmæssige grund er, at andre kan have gavn af din faglighed. Chefens grund er, at din institution får status og måske kommer der flere børn. Din egen personlige grund kan være forskellig: Måske vil du fremme din karriere, måske vil du blive dygtigere (det gør man ved at formidle), eller måske gør du det, fordi det er sjovt.
Der er andre kanaler end aviser og fagblade. Forfatterne har selv erfaringer fra www.videnskab.dk. Sociale medier, foredrag, blogs og nyhedsbreve er også muligheder med deres fordele og ulemper. Med en bredere målgruppe følger en sværere opgave med at finde det rette sprog. En hjælp er den såkaldte abstraktionsstige, som bogen præsenterer. De midterste trin på stigen er der, hvor du er i øjenhøjde med læseren. Det er konkret og umiddelbart relevant. I bunden af stigen er det mere detaljerede (fagnørdede), i toppen bliver det abstrakt (filosofisk).
Massemedier har følgende relevanskriterier: Aktualitet, væsentlighed, identifikation, sensation og konflikt. Formidling af fagligt stof har ud over dem også fascination, mytedræber, fremtiden og rekorder som virkemidler. Man skal ikke prøve at bruge alle kriterier i én artikel men plukke de, som er relevante. Dit valg af medie skulle gerne give et praj om, hvad der er vigtigt. Fuldend sætningen ”Jeg vil fortælle AT…” i stedet for ”Jeg vil fortælle OM…”
En anden model i Slip din viden løs er en, jeg selv har brugt, siden jeg lærte den af JAGOOs første redaktør, Poul Majgaard: Hey You See So-modellen. En fangende begyndelse, som fortæller læseren, hvorfor artiklen har relevans, en midte med ny viden og en slutning, som angiver handlemuligheder og giver mod på at gå i gang med videre arbejde.
Bogen gennemgår letforståeligt begreber som underrubrik, mellemrubrik, faktaboks og billedtekst. Begreber, den gode formidler skal have på plads. Der er eksempler på, hvordan man skriver enkelt og et angreb på såkaldte papirord: "Ville jeg bruge det her ord, hvis jeg skulle fortælle en historie til Onkel Anders ved familiemiddagen? Hvis nej: duer ikke – væk!"
Der er også hjælp at hente til mundtlig formidling: Taler, foredrag, mundtlig eksamen. Til sidst nogle beroligende ord om, hvis journalister ringer til dig som fagperson.
Ud over de fire forfatteres egne kapitler indeholder Slip din viden løs korte interviews med en rækker akademikere, som har brændt igennem med deres formidling. Bogen henvender sig direkte til akademikere, men med sin letforståelige tekst vil pædagoger og pædagogstuderende få lige så stort udbytte af den.
Faglitteratur
Ajour
Peter Hyldgård, Niels Ebdrup, Mette Minor Andersen og Irene Berg Petersen
96
Bjarne W. Andresen
9. januar 2014