Smerternes fest

Igennem bogen søger han forklaring på den manglende juleglæde blandt de personer, der er i hans nære univers, og sætter sig for at løse det på fineste vis. Smerternes fest tager Filip M. Lund og læseren ud af det naive billede af julen og fortæller på en fin måde, at selv en dejlig højtid som julen ikke er lykken for alle.
Bogen beskriver temaer som ensomhed, skilsmissebørn og hjemløshed med en fin lethed, så det ikke bliver en tragisk fortælling, men alligevel planter sig i læserens bevidsthed. Det gør bogen til en stærk fortælling om hverdagen i Danmark, da den berører emner, børn på en eller flere måder møder i deres hverdag, måske på sig selv, nogle de kender, eller oplever på deres vej gennem børnelivet. Efter læsningen sidder man tilbage med lysten til at lære hovedpersonen og bipersonerne bedre at kende. Samtidig er det en styrke, at historien står så skarpt uden for mange karakteristikker, det sætter fantasien i gang hos læseren.
Illustrationerne er med til at give bogen sin fine karakter, fordi de med en lethed underbygger teksten, og giver den endnu et pift, med billedet af Filip M. Lund som en Philip Marlowe-type eller som en glad julegris. Ligeledes fungerer det fint, at bogens tekst i perioder står med en anderledes typografi i talebobler, da det giver en lethed i teksten uden at gøre den uoverskuelig eller forvirrende. Ellen Holmboes bog er ikke bare en fin bog, der egner sig til børn der læser på lixtal 11, men også en fremragende bog, der kan læses højt for børn i indskolingsalderen, og som kan danne et fint udgangspunkt for en videre snak om, hvordan verdenen er mere nuanceret, jo bedre man lærer den at kende. Smertens fest er endnu et pletskud i serien om detektiven Filip M. Lund.
Skønlitteratur
Forlaget Løse Ænder
Ellen Holmboe. Illustrator Karla Von Bengtson
49
Flemming H. Gertsen
20. september 2015