Snakkepakker

- sprogudviklende aktiviteter til hele året
SNAKKEPAKKER er et sandt overflødighedshorn af færdige aktivitetsforslag. De kan bruges med både de ældste børn i vuggestue og alle børn i børnehave og børnehaveklasse. De 46 emner er bygget overskueligt op med en snakkeremse, en sang, andre sangforslag en kreativ aktivitet og forslag til bøger. På www.snakkepakker.dk er der supplerende opgaver og ark, pædagogen lige kan printe og bruge. Til SNAKKEPAKKER hører to plakater med tegninger af de 46 emner. På den ene plakat er det tegninger med detaljer, på den anden er det indpakkede former (en elefant, en bil, et æble osv.). Kan du se, hvilke tegninger fra de to plakater der hører sammen?
I SNAKKEPAKKER får pædagogen høj kvalitet og et meget gennemarbejdet materiale. Forslagene stimulerer alle sanser og forholder sig til de seks læreplanstemaer. De nævnte forslag til bøger er angivet med alder. Det kræver naturligvis planlægning at bestille dem på biblioteket – mange af dem er helt sikkert ikke hjemme – og det bryder lidt med ideen om, at man spontant kan gribe bogen på hylden, evt. printe nogle ark, hente papir og blyant (om nødvendigt) og gå i gang. Det er bare et eksempel på, at man kan bruge SNAKKEPAKKER på mange måder.
Jeg vil fremhæve nogle få af de 46 emner:
Emnet æbler foreslår, at børnene med bind for øjnene får et æble hver. Lugter til det, føler på det og bider af det. "Hvordan lyder det, når alle gnasker? Hvordan smager æblet?" spørges der. Inden æblet er spist helt op, kan børnene tegne det.
En mariehøne bliver simpelthen lavet ved, at børnene river et hjørne af et papir, krøller det sammen og puster det af sted. De kan så se, hvor langt mariehønen flyver. Så enkelt kan det gøres.
Der er mange aktiviteter, som omfatter tegning på kreative måder. F.eks. kan børnene ligge på ryggen med et papir på maven, evt. med en bog som underlag. Efter at have tegnet et minut med få farver, kigger de på tegningen. Det illustrerer en kænguruunge, som ikke kan se noget i morens lomme.
Jeg er lidt betænkelig ved sangen til emnet gæs, som foreslår, at man jager de skrappe gæs væk. Sangen kan synges på "Bjørnen sover" eller "Lille Lise":
Når jeg fodrer ænder, må jeg jage gåsen væk. / Gæs er nemlig skrappe / og vil gerne nappe, / kom, vi løber efter dem og truer dem med smæk!
Til gengæld er det en gennemtænkt aktivitet, at børnene skal nappe hinanden blidt, mens de tegner – og bagefter snakke om, hvordan det var at bliver forstyrret i sin aktivitet.
Emnet drager er et eksempel på, at det ikke kun er hverdagsting, som der tages fat på. Alle sange i bogen er nye tekster til kendte sange. I dette tilfælde på "Puff den magiske drage". Det vækker undren, at handlingen lægger sig så tæt op ad den oprindelige, som jo er både velkendt og nem tilgængelig i sangbøger og på nettet. Forfatteren er tilgivet, for det er en både velskrevet og sangbar tekst.
Et sidste citat fra bogen er fra emnet fugl. Her kan snakkeremsen evt. synges på ”En lille frø i mosen sad”. En del af snakkeremserne har angivet en mulig melodi.
Der sad engang en lille fugl
i verdens mindste bur. (form bur med hænderne)
Den slog sig både blå og gul,
hver gang den fløj en tur. (lav små flyvebevægelser)
Men fuglen drømte bare om
at flygte fra sit hjem.
Og tænk engang, for dagen kom,
hvor lågen stod på klem. (hænderne åbnes som en låge)
Den hopped’ ud og fløj sin vej (bask med store flyvebevægelser)
på verdens længste tur.
Så det er godt at øve sig,
selv i det mindste bur!
Faglitteratur
Dafolo
Lotte Salling
202
Bjarne W. Andresen
8. november 2012