Innovation – en mere hensigtsmæssig løsningsmodel på nogle af de udfordringer og problemstillinger, vi aktuelt står overfor på velfærdsområdet? Vi må tænke nyt og finde nye veje, vi må gøre en forskel, stå sammen. Denne bogs grundlæggende tema er en opfordring til de fagprofessionelle, som brænder for at gøre en forskel. Dorthe Junge og Peter Lustrup motiverer os til forandring, kaster os ud i nye måder at se og agere på, kaster bolden op i luften, så vi kan gribe den med ret til at sende den i nye retninger!
 
Bogen er fuld af fakta, eksempler på hvor innovation er lykkes, overskuelige diagrammer og værktøjer til arbejdet med social innovation. De gode eksempler er værdifulde som modvægt til teorien og brugen af et andet fagsprog end det pædagogisk/psykologiske.

Social innovation spiller en væsentlig rolle, når udvikling indenfor det private arbejdsmarked og den offentlige sektor er i fokus. Forfatterne bruger begrebet arenaer i stedet for sektorer, da sektor repræsenterer et traditionelt tankesæt med opdelt og adskilt, mens arenaer fortæller om en mere fleksibel struktur, som inviterer til åbenhed, samarbejde og alliancer. Det er et betydningsfuldt tankesæt at have som udgangspunkt for forfatterne, når det handler om at skabe ændringer i og mellem organisationer, virksomheder og den offentlige sektor.

Hvordan kan der bygges bro mellem disse arenaer? Hvilke mekanismer går i gang, når kulturer mødes med ønsket om at bruge hinanden til udvikling og til at bryde barrierer ned. Gradvist at skabe nye tankesæt og handlinger i velkendte måder at arbejde på? Social innovation er svaret: Et strategisk værktøj, som skaber forandring i praksis. Der er ingen fremtid i at forsøge at løse problemer med den samme tankegang og de værktøjer, der har skabt dem. Det skal man være sig bevidst. Bogen er meget relevant


Dorthe Junge og Peter Lustrup definer social innovation som "gennemførelsen af en ny ide, der opfylder et socialt behov, samt skaber positiv og radikal forandring og livsbetingelser for den eller dem, der har behovet. Social innovation er virkningsfuld og har vedvarende effekt. Social innovation er skalerbar og har potentiale til at blive udbredt til andre områder."

Innovativt initiativ skabes af kreative ildsjæle. Forfatterne fremhæver et spændende eksempel, hvor en IT-virksomhed ansætter autister, som netop har de evner, der er brug for. Det giver autisterne en meningsfuld tilværelse, og det var en fordel for virksomheden. Autisterne ændrede status fra at være en samfundsmæssig byrde til at blive en samfundsbidrager.

Bogens udgangspunkt er den offentlige sektor, og intentionen er at bidrage med hjælp til at komme i gang med nye og innovative løsningsmodeller. Her nævnes interessante eksempler på kommuner, som har forstået at tænke langsigtet og investere i stedet for at skære ned.

Dorthe Junge og Peter Lustrup har udarbejdet en model for social innovation (SIPmodellen), som bygger på et strategisk fundament. Hvis man ikke udarbejder en strategi for social innovativ, vil den aldrig finde indpas og blive en del af arbejdsgangen.
Forfatterne afslutter deres bog med en gennemgang af processen i de enkelte faser i SIPmodellen.

Det er lykkedes for dem at videregive deres viden, engagement, energi og tankesæt til læseren, som mærker det som en spændende udfordring til at arbejde kreativt og være med til at skabe forandring i praksis.
Faglitteratur
Via Systime
Dorthe Junge og Peter Lustrup
108
Eva Deleuran
30. september 2011

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->