Sociologiske tænkere -Et tekstudvalg

SOCIOLOGISKE TÆNKERE er en præsentation af væsentlige sociologer. I syv kapitler præsenteres først sociologerne og deres teorier, dernæst en appetitvækker på deres originale tekster (i oversættelse). Det fungerer fint og er en struktur, som også kendes fra Ulla Libergs PÆDAGOGISKE TÆNKERE - ET TEKSTUDVALG. Espen Jerlang formår at beskrive kernebegreber på en tilgængelig måde.
Tekstudvalgenes tilgængelighed kniber det til gengæld med. Teksterne er lange og med et højt lixtal. Det afspejler sociologiens ofte kringlede tankeveje og yder fuld retfærdighed til deres forfattere, men vil nok give en del pædagogstuderende sved på panden. De bør derfor suppleres med andre tekster og/eller undervisning, hvor teorierne forklares yderligere. Bogen er ikke ”oplagt som et første møde med sociologiens centrale forfatterskaber,” som det ellers påstås. Det skulle da være, hvis man holdt sig til Jerlangs egne præsentationer.
De trækker derimod godt op. Flere eksempler har helt aktuelle temaer, f.eks. finanskrisen, diskrimination og pisatest. Jerlangs tekster slutter alle med en repetition af de væsentligste begreber og en litteraturliste. Det i sig selv gør SOCIOLOGISKE TÆNKERE til et brugbart opslagsværk. Han formår også at vise, hvordan de forskellige sociologer forholder sig til hinanden i det omfang, det er relevant. Også med reference til sociologer og lignende, som ikke er med i bogen. F.eks. Marx, Habermas eller Sartre.
Væsentlige begreber i de syv kapitler er:
Zygmunt Bauman: Den præmoderne verden, den moderne verden og den postmoderne verden.
Peter L. Berger og Thomas Luckmann: Menneske, socialisering og samfund. Primær og sekunder socialisering og alternation (gensocialisering, f.eks. ved kulturskifte).
Pierre Boudieu: Habitus. Det praktiske mesterskab og det symbolske mesterskab. Økonomisk kapital, social kapital, kulturel kapital, symbolsk kapital. Felt.
Michel Foucault: Magt og mikromagt. Institutionel disciplinering, tidslig disciplinering, pædagogisk disciplinering, arkitektur-hierarkisk disciplinering, normativ disciplinering, straf og belønning. Diskurs og vidensform. Guvernementalitet og styring af individer.
Anthony Giddens: Det moderne samfund og det højmoderne samfund. Det refleksive menneske. Praktisk bevidsthed, diskursiv bevidsthed og det ubevidste niveau med fortrængninger af ubevidste behov.
Axel Honneth: Den private sfære, den retslige sfære og den solidariske sfære.
Niklas Luhmann: System og verden. Kommunikation. Uddannelse og socialisering.
Faglitteratur
Hans Reitzel
Espen Jerlang (redaktør)
290
Bjarne W. Andresen
28. november 2010