Sokrates og far

Norge har en ganske særlig tradition for at arbejde med børn og filosofi. Jostein Gaarder udgav i starten af 1990’erne bestselleren SOFIES VERDEN, der var en introduktion til filosofiens mange kringelkroge for de 14-årige og opefter. Det kickstartede en filosofisk bevægelse og interesse, og siden 90’erne har man i Norge lavet forskellige tiltag, der fokuserer på at udvikle filosofiske samtaler med børn og unge.
Samme tradition kan vi ikke prale af i Danmark, og vi kan misundeligt se til, mens vores nordlige naboer fortsat udvikler litteratur og koncepter for børn og unge i den filosofiske boldgade. Einar Øverengets SOKRATES OG FAR er endnu et norsk mesterværk i denne genre. Her er der ingen svære ord eller tunge begreber; i stedet følger vi den lille dreng Sokrates, der i små, forskellige samtaler med sin far bl.a. undrer sig over: Er det kun de ting, vi kan se, der eksisterer? Hvor kommer ens tanker fra? Hvornår er noget en hemmelighed?
Referencen til den græske filosof Sokrates er klar; dialogen og samtalen bliver hyldet. Det er nemlig gennem samtalen, at bogens to hovedpersoner udveksler meninger, holdninger, ideer og sammen bliver klogere. På den måde kan det ligefrem ses som et demokratisk projekt: Det er en måde at lære børn at blive gode samtalepartnere på. At lytte, at tænke, at formulere sin mening.
Og hvad er det så, filosofi kan? Først og fremmest giver den børn og unge et frirum, hvor de kan tænke over deres egen eksistens. Her er der ingen klare svar eller bestemte resultater, de skal nå frem til. Den giver refleksionen frit spil og resulterer derfor ofte i mange underfundige iagttagelser om livet. De underfundige tanker kommer netop også til udtryk hos lille Sokrates, der fx mener, at når man er tankefuld, så må det skyldes, at der flyver tankefugle rundt mellem os og deler vores tanker.
SOKRATES OG FAR, og i det hele taget filosofisk litteratur for børn og unge, er befriende, fordi den rejser alle de grundlæggende spørgsmål, mennesket stiller sig selv. Og det er ofte den slags spørgsmål, der bliver glemt i hverdagen eller drukner i mainstream underholdning.
Har man mod på sjove, dybsindige og anderledes samtaler med børn, kan SOKRATES OG FAR varmt anbefales til større børnehavebørn og mindre skolebørn.
Skønlitteratur
Høst & Søn
Einar Øverenget
64
Christoffer Boserup Skov
4. april 2011