Spørg Siri
Hvordan skal hun forklare dem, at hun altid har set underlige ting og sager i folks blikke? At hun også så det i drengenes. Mads især. Et glimt at noget ensomt. En sprække ind til noget trist. En lille fortabthed omme bag den seje facade.
Bogens første del foregår i forhørslokalet, og så ved man som læser, at der er sket noget kriminelt, noget uhyggeligt. Det er Siris svævende tanker, man får indblik i. Hun siger aldrig højt, hvad hun ser med sit indre blik, hendes virkelighed er helt anderledes end den, der eksisterer ude i samfundet og i forhørslokalet. Det bliver en rystende fortælling, der er ganske svær at overskue. Hovedpersonerne er de fem, drengegruppen, hvor Mads er lederen, og så er der Siri. I udkanten er der de populære piger i klassen.
Bogen stiller ganske mange spørgsmål til læseren og den unge. Hvornår vælger man selv? Hvordan kommer man ind i kliken? Hvornår giver man samtykke til et seksuelt forhold? Og kan man selv vælge, at man vil være med, eller er det omstændighederne, der vælger for én?
Bogens målgruppe angives til at være fra 13 år og opefter, men der er megen sex (og ganske eksplicit) i bogen. Og der er (muligvis) overgreb, der skildres så hjerteskærende, at man næsten ikke kan holde ud, at Siri måske selv har et valg. Målgruppen er ikke alle over 13, der er stor forskel på hverdagslivet for 13-årige. Det er ikke en bog, jeg på nogen måde ville anbefale til værklæsning i folkeskolen. Det er rigtignok en bog, der kan give anledning til en diskussion om samtykke, - og hvordan og hvornår man har givet sit samtykke, men bogens indhold vil være hård læsning for mange 7. og 8. klasser.
Kathrine Assels fik i 2019 Kulturministeriets børnebogspris for Mester Ester. En fremragende bog om en pige med en lidt skæv tilgang til verden.