-tværfaglig inspiration til arbejdet med børns sprog

Det er en fryd at læse SPROGMILJØER I BØRNEHØJDE. Der er masser af inspiration at hente, og man får bare lyst til at gå i gang. Bogen består af ni dele: mening, nærvær, leg, læring, fordybelse, kreativitet, fantasi, brobygning og læselyst. Anne Marie Marquardsen runder hver del af med et kapitel. På samme måde står hun for en række kapitler, hvor hun skiftevis laver overgange, giver forklaringer og bedriver analyser af de øvrige bidrag.


Her kommer man langt omkring. Fortællinger, sange, børnestavning, fantasi og virkelighed. Vuggestue, børnehave, SFO. Frit fabulerende, interviews og et enkelt digt. Det er ikke nogen lærebog, det er heller ikke en ”kogebog” med færdige opskrifter på aktiviteter. Det er en bog af den slags, man bare læser og læser og får mere lyst, jo længere man kommer.


De sidste halvfjers sider er anderledes. Der kommer mere teori på: de mange intelligenser, begynderskrivning, den integrerende baggrund og litteracy (et begreb, som forklares). Der er også eksempler på forløb, bl.a. børnehavebiblioteker og en overgang børnehave > børnehaveklasse med fokus på skriftsproget. Udmærkede kapitler, men de bryder med det indtryk, SPROGMILJØER I BØRNEHØJDE ellers giver.


Det virker også lidt forstyrrende med de mange fodnoter. Uhyggeligt mange faktisk, 231 i alt, og de fylder meget. Det er naturligvis godt med kilder, men litteraturlisten efter hvert kapitel skulle kunne klare det meste. Især i en bog med den lette karakter, som kendetegner SPROGMILJØER I BØRNEHØJDE.


Når disse få ting er nævnt, står man tilbage med et meget positivt helhedsindtryk. Jeg vil anbefale SPROGMILJØER I BØRNEHØJDE til alle, som ønsker at få glæden ved sprogarbejde ind i kroppen.
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Anne Marie Marquardsen (red.)
283
Bjarne W. Andresen
24. marts 2011

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->