Styrkebaseret pædagogik i daginstitution og skole

Alles styrker og kompetencer kan gøre en positiv forskel for alle, og er en gevinst for både børn og kollegaer. Positiv forandring giver fornyet styrke og næring til at bibringe endnu mere udvikling og læring i dagligdagen. Når vi sætter fokus på ressourceorienterede læringsmiljøer, kan vi støtte børnene ved hjælp af deres og vores personlige styrker. Derved kan vi skabe stærke fællesskaber og holdbare positive forandringer, når vi er opmærksomme på det, der lykkedes.
De gode narrative fortællinger, glæde-stunderne, bør vi brede ud til andre og få mindet hinanden om det, vi gjorde, som lykkedes og var godt. Stjernestunder og glæde sætter spor i os alle, og det vil vi alle gerne have mere af. Især det, der var rart og glædeligt i fællesskaberne. Vores engagement i de aktiviteter, vi gør, smitter af på børnene. Derfor er det vigtigt, at vi professionelle hjælper hinanden med at gøre det, vi brænder for. At vi hjælper hinanden med at få det til at kunne lade sig gøre. At vi får planlagt hverdagen, så vi får skabt mulighederne; om det er små øjeblikke i små fællesskaber eller i det store fællesskab er ikke vigtigt. Men at vi kommer i gang med den positive forandring er vigtigt. At vi i personalegruppen hjælper og støtter hinanden med at udnytte styrkerne og forskellighederne er vigtigt.
Bogen giver forslag til styrkeøvelser til, hvordan vi kan ændre opfattelse og skabe positive tankebaner hos os selv og hos hinanden. Derved skaber vi forandring i os selv og hos hinanden. Vi bør ifølge bogen få skabt en struktur i hverdagen, som giver plads og tid til fordybelse med fokus på særlige emner, tid til fortællingerne som kan afspejle styrker i hver enkelt af os, tid til at skabe traditioner og fejre særlige begivenheder og årstider.
Bogen beskriver, hvordan traditioner og årstidsfester kan opbygges og foregå. Ligeledes beskriver bogen, hvordan vi kan bruge vores sanser og fysik i disse begivenheder, og hvordan disse elementer har indvirkning på vores mentale sind. Positiv psykologi kan skabe positive forandringer, som breder sig som ringe i vandet. Disse positive forandringer skaber også forandringer i vores relationer til hinanden, når vi udviser positiv adfærd ved at udstråle nysgerrighed, respekt, taknemmelighed, håb og optimisme samt er positive indstillet over for hverandre, smitter det også af, og vi har større muligheder for selv at modtage positiv adfærd. Det gør det, noget svære for andre at være negative og aggressive over for os. Ved hjælp af venlighed og hjælpsomhed styrker man jo både sig selv og ikke mindst også andre. Denne (for nogen) nye måde at arbejde med pædagogik på kræver, at ledelsen bakker op om denne måde at arbejde på. Det kræver opbakning til at arbejde med styrkerne og det at give hinanden plads til disse forandringer.
Såfremt I ønsker at arbejde efter den styrkebaserede pædagogik, bør I sætte mål for, hvad I vil have fokus på i den næste tid. Marker starten og slutningen på netop dette fokus. Husk at fortælle andre om, at I har fokus på netop dette. Vær nysgerrige på netop dette fokus på både den positive og negative måde. Vælg at finde noget, der kan minde jer om dette fokus eller denne styrke, I har haft fokus på. Gem visuelle materialer. Det kan være genstande, som lægges i et skrin, eller tegninger, der fortæller om situationerne. Tag dem frem på et senere tidspunkt og del minderne med hinanden.
Selvfølgelig kan man arbejde med sig selv, men det er sjovest at have nogen at gøre det sammen med. Man skal blot huske, at al forandring starter hos en selv. Vores positive engagement og glæde skaber gode historier, som igen er værd at minde hinanden om. Vi gør jo alle en positiv forskel for hinanden, det er blot om at have fokus på det.
Denne bog kan efter min mening bruges som et boost og en inspirationskilde både for en selv, til ens kollegaer, fra de små enheder og til det helt store fællesskab. Bogen kan anvendes, hvad enten man er pædagogisk personale eller lærer. Vi besidder jo alle styrker og kompetencerne til at kunne få øje på vores egne og andres styrker. Det er derfor op til os, at bringe styrkerne og kompetencerne i fokus i de rigtige situationer. Dog vurderer jeg, at det måske nok er lettere at starte disse forandringer på daginstitutionsområdet frem for skolen, hvor stramme skemaer og lærerplaner ofte sætte dagsorden. Men man kan jo altid bringe små forandringer og tage delelementer af bogen ind som en start. Husk blot på, at det, vi giver næring og opmærksomhed, vokser og forandre sig. Lykkedes det, så er det jo allerede positivt. Ved at have læst bogen har det allerede sat gang i en tankemæssig forandring, så er det jo bare om at brede forandringen ud.
Styrkebaseret pædagogik i daginstitution og skole kan købes lige her.