Syv fortællinger om narrativ praksis

Denne samtale-metode er med til at skabe en respektfuld relation mellem de involverede par, og her bruges en tavle som et fælles visuelt medie. Tavlen synliggør og dokumenterer samtalerne.
Psykologernes rolle er at skabe dialog mellem barn og forældre og dermed arbejde med barnets følelsesmæssige problemer. Målet er, at dialogen rettes mod kompetencer og muligheder og ikke mindst forældre-inddragelse.
Det narrative menneskesyn er, at mennesker er mere end det, vi umiddelbart ser og hører, og mennesker organiserer deres erfaringer gennem deres fortælling.
Da narrative metode tager udgangspunkt i hver persons erfaringer gennem meningsfulde fortællinger for den enkelte, bliver værdierne bragt i centrum i samtalen.
SYV FORTÆLLINGER OM NARRATIV PRAKSIS er velegnet til arbejdet med børn, for gennem deres historier bliver der sat fokus på detaljerne i fortællinger, som åbner op for muligheder. Her får børnene en oplevelse af at blive set, hørt og forstået af de voksne. Denne metode skaber frihed for barnet til at udtrykke sine problemer og oplevelser i en samtale og få mulighed for at definere sig selv.
Forældrene får også lov til at lytte til deres børns fortællinger, og herefter bliver de anmodet om at genfortælle barnets fortællinger med barnets ord. Denne form for lytning og genfortælling gør forældrene opmærksom på barnets problemer.
I SYV FORTÆLLINGER OM NARRATIV PRAKSIS læser vi om anerkendelse af barnet, at bygge bro mellem barnet og forældre, at understøtte børn og deres forældre som eksperter, forældrene bliver inddraget i børns fortællinger som vidner. Dette er centrale fokus punkt i samarbejdet.
I virkeligheden handler SYV FORTÆLLINGER OM NARRATIV PRAKSIS om en særlig form for lytning eller dobbeltlytning, hvor hovedpointen er både at lytte efter problemerne og samtidig lytte efter unikke hændelser, som ligger udenfor problemerne, der kan dominere historien. Dobbeltlytning er et godt redskab til at adskille flere forskellige historier fra hinanden, som kan dominere adfærden. Det er en metode, som i høj grad lægger op til forældreinddragelse og tværfagligt samarbejde. Bogen er funktionel i flere områder og kan med fordel bruges også til gruppe samarbejde og supervision.
Faglitteratur
Dansk Psykologisk Forlag
Anne Sofie Møller Sparre og Katrine Dall Jørgensen
200
Pouran Asadi Rastehkenari
19. januar 2010