Juni 2004

STOR FORTÆLLING OM FORTÆLLEKUNSTEN

TID TIL FORTÆLLING er simpelthen en suveræn fortællebog, hvad enten man er interesseret i en levende og grundig gennemgang af de mundtlige fortællegenrer, ideer til mere utraditionelle måder at fortælle på og bruge fortællinger på, mod til selv at komme i gang med at fortælle eller ren og skær underholdning-med-dybde leveret af to garvede, veloplagte og sprudlende fortællere, der gavmildt deler ud af deres iderigdom, etiske overvejelser og meget mere, der har med den mundtlige fortællekunst at gøre.

Forfatterne fortæller fra begyndelsen om, hvorfor vi mennesker har brug for historier og peger samtidig på, hvordan historierne ligger lige for fingerspidserne af os og bare venter på at blive samlet op og givet videre. For det er den mundtlige histories absolutte eksistensgrundlag: at blive fortalt videre.
Derefter beskæftiger forfatterne sig med, hvor man finder de gode historier, og hvordan man fortæller dem. Det gør de dels med en omfattende gennemgang af de traditionelle mundtlige fortællegenrer, andre typer fortællinger, der egner sig til den mundtlige fortælleform og improviseret fortælling – dels ved at beskæftige sig indgående med fortællerens udtryksmidler såsom mimik, kropssprog, inddragelse af rekvisitter og meget andet.

Det er en virkelig grundig genregennemgang, TID TIL FORTÆLLING indeholder. Vi kommer langt omkring i genrerne. Der er alt fra lignelser til tossehistorier, fra eventyr til vitser. Der er virkelig inspiration at hente til et alsidigt repertoire.
Forfatterne lægger også op til, at gennemgangen af mundtlige fortællegenrer kan bruges til at forstå og blive mere klar over, hvilke historier man selv kan lide og hvorfor – og give lyst til at gå på eventyr i nye genrer. For fortællerens vigtigste udgangspunkt er at have noget på hjerte; at fortælle historier man selv kan li’.

Har man bare det mindste lille fortællerkim i sig bliver det, som læsningen skrider frem, gødet og passet så nænsomt og omhyggeligt, at man efterhånden vokser sig til en lille knopskydende, springklar fortællerplante med lyst og kraft til at blive plantet ud i den store fortællehave.
Der er mod, inspiration og læssevis af tilskyndelse at hente i bogen.
Det er sin sag at fortælle historier for et levende publikum. Det er her-og-nu. Det kræver mod, og forfatterne sørger til fulde for, at man plantes på det rette sted.
De lægger vægt på det minimalistiske og personlige ved fortællekunsten; At man skal turde være sig selv, bruge sig selv og sit personlige udtryk. At det ikke virker at abe efter.
Forfatterne giver tydeligt udtryk for deres holdninger og erfaringer, og TID TIL FORTÆLLING er en guldgrube af råd, vejledning og overvejelser til både den øvede og den kommende fortæller; pædagog, underviser, forælder, bedsteforælder, onkel, tante, barnepige, storesøster...

TID TIL FORTÆLLING er en fortalt bog – en stor fortælling.
Tonen er så mundtlig, at det er som at sidde og få fortalt fortællingen om tid til fortælling. Hvert ord, hver sætning, hvert kapitel leder læseren videre.
Det er tydeligt, at det er to erfarne fortællere, der kender deres virkemidler og kan trylle med ordene og strø små godbidder ud gennem hele bogen, så læseren følger fortællerne lige i hælene, som var vi inde i den store skov i hælene på Hans og Grete og nupsede brødkrummerne.
På den måde bliver bogen i sig selv en demonstration af netop det, forfatterne skriver om i bogen. Og der er virkelig blevet puttet i godteposen: ordenes billedskabende potentiale, talemåder, gamle underfundige ord, metaforer, humor. Alt sammen placeret lige i øjet på læseren, så man hopper og danser af fryd henover siderne.
Af og til kan man næsten blive i tvivl om, hvornår det er en dejlig remse eller forfatternes tolkning af remsen, man er i gang med at læse. Det hele flyder af sted.
Det er en bog, der bare bobler af overskud og fortællelyst. Og med Ida Thonsgaard Pedersens sort/hvide, enkle og udtryksfulde illustrationer er TID TIL FORTÆLLING intet mindre end himmelsk helstøbt.

Mette Hegnhøj Mortensen
Faglitteratur
Forlaget Klim
Karin Flensborg & Kirsten Thonsgaard
287
Mette Hegnhøj Mortensen
7. juni 2004

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->