Maj 2004

Denne bog er den første samlede fremstilling på dansk om tilknytning og børns udvikling. Den beskriver både teori, forskning og klinisk anvendelse i forhold til dette.
Bogen henvender sig til studerende på universitetet og videregående uddannelser, som skal vide noget om børns sociale relationer, men også fagfolk indenfor psykologi, pædagogik og socialt arbejde, vil kunne få udbytte af at læse den.

Bogen kan læses uden særlig forudgående viden om tilknytning. Forfatteren redegør for forskeres undersøgelser og synspunkter om tilknytning tilbage fra første halvdel af forrige århundrede, hvor han sætter Freuds og Bowlbys tilgang til tolkning af tilknytning op imod hinanden, frem til i dag med spørgsmål om, hvilke resultater der er nået i udforskningen af børns tilknytning – et fagområde der er helt centralt i moderne udviklingspsykologi – samt reflekterer over, hvilke udfordringer, man står overfor i den videre udvikling af tilknytningsteorien.

Forfatteren skærper læserens opmærksomhed på, at vi ikke umiddelbart kan tolke, hvorvidt et barn er trygt og har tillid til relevant respons fra sin nærmeste omsorgsgiver. Dette skal sættes i forhold til barnets alder. Det kan være vanskeligt at tolke eventuelle forstyrrelser i balancen mellem tendensen til udforskning og tilknytning hos børn i 3 – 4 års alderen. Deres viden om forældrenes tilgængelighed vil ofte forhindre, at tilknytningsadfærden aktiveres.

Som læser får jeg indblik i forskellige forskeres tolkninger af tilknytningsstrategier hos barnet. Forskellene kommer til udtryk i forklaringer om barnets måde at basere sig på information om kognitive eller affektive forhold i omverden, hvorvidt disse to elementer integreres eller om barnet vælger kun at tage det ene element som udtryksform på baggrund af erfaring om forældrenes reaktionsmønster.

I det pædagogiske praksisfelt er det ikke usædvanligt at lægge tolkninger om barnets tilknytningsadfærd ind i beskrivelsen af barnets miljøforhold. Denne bog skærper dels opmærksomheden på, på hvilken måde adfærden skal ses – dels på ekstrem varsomhed i disse tolkninger, idet særlige forhold i nærmiljøet, barnets temperament og forælderens sensitivitet overfor barnets særegenhed har betydning for den måde, barnets erfaringsmæssige adfærd kommer til udtryk på.

Diskussionen om, hvorvidt barnet fødes med iboende personlighedstræk samt betydningen af disse i samspil med forælderen, berøres også, og der redegøres for forsøg med særlig intervention, hvis samspillet vanskeliggøres på baggrund af disse faktorer.

Betydningen af tidlige erfaringer er et af de centrale emner i udviklingspsykologien, hvor uenigheden drejer sig om, hvorvidt der er en grundlæggende sammenhæng mellem tidlige barndomsoplevelser og den senere udvikling, eller om en eventuel kontinuitet snarere er udtryk for stabilitet i omgivelserne. Med det som udgangspunkt behandles spørgsmålet om den tidlige tilknytnings konsekvenser for den senere udvikling. Der foreligger en lang række empiriske undersøgelser af de senere konsekvenser af tryg kontra utryg tilknytning. Der gøres rede for enkelte af disse undersøgelser.

Efter at have læst bogen, kan jeg som praktiserende pædagog fornemme en ændret tilgang og nysgerrighed i forhold til tilknytningsadfærd hos de børn, jeg arbejder med. Men det vil tage mig lang tid, mange refleksioner og mange besøg i bogen at få stoffet ind under huden.
Årsagen til det er, at bogen er meget teoretisk, og at det er mig, læseren, som skal sætte praksis på teorierne. Samtidig bevirker bogens indblik i forskeres forskellige tilgang til tilknytningsadfærd en forståelse af, at der ikke findes entydige sandheder i relation til dette.
Jeg finder dog processen meget spændende, fordi den giver adgang til udvidelse af mine iagttagelsesmuligheder i dagligdagen.

Bogen er skrevet i et let forståeligt sprog. Dog er der en del fagudtryk, men for at lette tilegnelsen af stoffet er bogen forsynet med en ordliste.

Min begrundelse for at give bogen 6 stjerner er, at pædagoger med denne bog i hånden, kan udvikle en ny forståelse af tilknytningsadfærd, så der sker en højnelse af kvaliteten i beskrivelser af børn.
Faglitteratur
Akademisk Forlag
Lars Smith
299
Kirsten Moff
4. maj 2004

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->