Tværkulturelt forældresamarbejde

Bogens omdrejningspunkt tager udgangspunkt i det forhold, at børn fra etniske minoriteter har et særligt grundvilkår i deres opvækst: at skulle fungere i to parallelle kulturer som i værdimæssig henseende kan være meget forskellige. Man kan sige, at hjem og institution er en slags spydspidser for den integrationsproces, som disse børn skal gennemgå. Kernen i integrationsprocessen er et godt forældresamarbejde som kan danne bro mellem barnets to verdener. Det er baggrunden for udviklingsprojektet: Tværkulturelt Forældresamarbejde, som beskrives i denne bog.
Kultur har på mange måder været noget, vi kunne se, når antropologer beskrev andre steder på kloden. I bogen bliver vi, pædagogerne, en del af kulturbegrebet.
I mødet med mennesker fra andre kulturer i det pædagogiske arbejde er det en nødvendig forudsætning, at vi ser på vores egen forforståelse samt på, hvilken måde vi selv er bundet op på et kulturelt fundament som udgangspunkt for vore handlinger og normer. Forfatternes fokus på de kulturelle barrierer skyldes en bagvedliggende vision i projektet om at bidrage til en kultur- og ressourceorienteret pædagogik.
Bogens force er, at den vælger én vinkel i det tokulturelle arbejde: kultur. Den går bagved kulturbegrebet, sammenblanding af det private og det offentlige rum, rådgivningsarbejdet, formidling, synliggørelses- og bevidstgørelsesprocesser for til sidst at give redskaber til en bedre praksis.
En spændende og tankevækkende del af bogen omhandler den magtposition, pædagoger befinder sig i i forhold til forældre, måden begrebet forvaltes på og om det kan spores udfra måden, dialogen føres på. For pædagoger tager dialogen med forældre udgangspunkt i egen kultur, som indebærer en nedtoning af magtpositionen og indirekte appellerer til at andre bliver overbevist om, at det sagte er en god ide – en appel til forældres indre motivation. Men mange forældre fra andre kulturer er vant til at offentlige institutioner baserer sig på ydre autoritet. I bogen er der konkrete forslag til at imødegå dette dilemma.
Bogen er let tilgængelig og smykket med tekstbokse med beskrivelse af konkrete handlinger i relation til det teoretiske stof. Gennem bogen er fodnoter flittigt brugt, og bagi bogen er der litteraturliste og stikordsregister.
Bogen henvender sig til lærer- og pædagogstuderende, og den er særdeles anvendelig i forbindelse med praksisforløb, hvor dagtilbud ønsker at foretage en opkvalificering i forhold til det daglige, tværkulturelle forældresamarbejde.
Bogen får 6 stjerner, fordi den holder sig til sit omdrejningspunkt, kultur, og udvider forståelsesfeltet så man kan se sin egen og forældrenes kulturbetingede andel af forældresamarbejdet for derigennem at kunne opkvalificere denne del af det pædagogiske arbejde.
Faglitteratur
Munksgaard Danmark
Karen Nørskov og Lone A. Sperschneider
120
Kirsten Moffs
17. november 2004