Udbryderkongen og indbrudstyven
Den lille rimede historie om de to mælkebøtter bliver afrundet af forfatterens vejledning til læseren, uanset om bogen læses højt eller er til selvlæsning. Vejledningen lægger sig op ad Anette Prehns Hjernesmart-univers, som hun har omtalt i sine tidligere fagbøger. Den væsentligste anbefaling handler om omfortolkning (refraiming), fordi det sete afhænger af de briller, vi ser det gennem.
Jens Hage er primært kendt som bladtegner og fra Blæksprutten, det satiriske årsskrift. Tegningerne er lette at afkode, men også lidt tegneserieagtige med klare farver og få detaljer. Sproget i Udbryderkongen og indbrudstyven er lidt gammeldags med ord som ståhej, betragtelig og grassat.
Man kan benytte lejligheden til at tale med børnene om, hvad de fremmede ord betyder, ligesom især karakteren Maj kan bruges som rollemodel. Hvad ville Maj mon sige til det her?, opfordrer bogen os til at spørge børnene, når noget går dem imod. Fx noget så udramatisk som regnvejr, fordi det gælder om at øve sig på noget ufarligt.
Også mælkebøtten i Majs have får opløftende ord med på vejen:
Er blomster, der kæmper
sig fri, noget skidt?
Ret kedligt? Normalt?
Eller lidt af et hit?