Udstødt og hjemløs

DRAGENDE BOG OM HJEMLØSHED
Måske lidt dum, måske lidt ondsindet, måske selv ude om det. Med en ny udgivelse fra Borgens Forlag har disse fordomme og flere til fået et kvalificeret modspil.
”Udstødt og hjemløs” er en rigtig god og usentimental bog, der går lige i hjertet, formentlig på andre og flere end de på forhånd mest hjertelige. Kapitlerne fortæller tre fiktive personhistorier, og det nye værk beretter derigennem ukompliceret om det liv, udstødte og hjemløse i reglen er dømt til. Bogen er stærk og overbevisende, når den lader forstå, at denne skæbne kan ramme os alle.
I ”Udstødt og hjemløs” møder man den usikre og ensomme unge; ægtemanden der er gået konkurs med firmaet – og manden med den tunge (negative) sociale arv. Ansigterne, som vi hver dag ser på gaden, får sjæl. Man MÆRKER, at rollen som tiloversbleven så langt fra er en rolle, vi selv ville ønske at spille i ret mange timer. Og at den aldrig er udslag af et reelt valg, men er pålagt af samfundet omkring. Hvor upopulært dette end måtte lyde i en tid, hvor det næsten er blevet trendy selv at ville påtage sig ansvar for hvad som helst: en øvelse, der dog er nemmest for os, som sover inde om natten.
Teksten er let at læse. Under hvert kapitel er der desuden præcise forklaringer på de pædagogiske fagord og begreber, der er blevet anvendt. Kapitlerne slutter med spørgsmål og dilemmaer til debat og eftertanke, om den specifikke situation som den beskrevne udstødte og hjemløse borger efterlades i.
Bogen evner i sjælden grad at rette sig mod en bred målgruppe. Således kunne den være et glimrende debatindlæg på for eksempel pædagoguddannelsen. Dette samtidig med, at den – på grund af sin pædagogiske opbygning og sit rare sprog – angivelig vil kunne benyttes helt ned i grundskolens 6. – 7. klasse. Igen som oplæg til diskussion og – forhåbentlig – øget forståelse.
Vi, der næppe når at arbejde med ”Udstødt og hjemløs” på en uddannelse, kan alligevel udmærket profitere af læsningen. Bogen appellerer til tolerance uden at være moraliserende, og den styrke bør naturligvis kunne bruges vidt omkring. ”Udstødt og hjemløs” er ikke alene pædagogisk i sin form, men også klog i sit indhold. Den hjemløse formidles således som et helt menneske indenfor rækkevidde.
JAGOO anbefaler ”Udstødt og hjemløs” som debatoplæg til enhver, der prioriterer indsigt og medmenneskelig optræden. Bogen gør det forståeligt – forhåbentlig for selv de mindst forstående – at den, der bør vises respekt, ikke altid skal kvittere med nystrøgne bukser og fast adresse.
OBS! Flere anmeldelser er på vej.
Poul Majgaard
Denne bog er anmeldt i samarbejde med Pia Schiller, som er pædagoguddannet.
Faglitteratur
BORGENS FORLAG
Brobyggerselskabet, Anne Grete Nielsen
86
Poul Majgaard
30. maj 2003