Hvorfor har vi en masse pligtopfyldende unge mennesker, der forsøger at gøre det så godt de kan, men alligevel har en følelse af utilstrækkelighed, stress og mindreværd? Det er motoren for Christian Hjortkærs bog ”Utilstrækkelig”. Og det er en god og relevant motor, der har resulteret i en lille fin, tankevækkende bog.

Hjortkær mener, at unge i dag er ramt af en utilstrækkelighedsfølelse (hvor de tidligere var ramt af en skyldfølelse). Bogen undersøger, hvor denne følelse kommer fra, og hvordan den opleves af de unge.

Tanken i bogen er, at vi er gået fra forbudssamfund til påbudssamfund eller fra regler til idealer. I forbudssamfundet forsøgte staten at beskytte sig mod sine egne borgere ved at disciplinere dem og opstille regler. I dagens påbudssamfund forsøger staten at understøtte individet til at realisere sig selv. Det lyder jo umiddelbart fint, men der er en bagside af medaljen, for i stedet for, at man ved, hvad man ikke skal (det fortæller reglerne os), så bliver det forventet, at der er en masse, man skal; fx få en god uddannelse, holde sig sund og attraktiv, tænke positivt, være social, få gode karakterer etc.

De unge stræber efter disse højtravende idealer, hvor der konstant skal præsteres bedre og hurtigere i både skolen, familien og blandt vennerne. Og så kan man hurtig føle, at det er ens egen skyld, eller man kan føle sig forkert, selvom man gør alting rigtigt. Problemet med idealerne er, at de ikke er virkelige og derfor aldrig kan nås; idealer er altså utopier, og vi har glemt at fortælle de unge en vigtig ting, nemlig at de idealer, de stræber efter, ikke kan nås. De unge kommer med andre ord, aldrig i mål. Hvis bedre er muligt, så er godt ikke godt nok som der står på et stykke papir på opslagstavlen hos den unge gymnasiepige, der scorer en masse 12-taller. Hjortkær nævner den såkaldte 1,08-regel, der blev indført i 2009, hvor unge kunne gange deres karaktergennemsnit med den faktor, hvis de søgte hurtigt ind på en uddannelse. Et godt eksempel på, at det pludselig er de unges egen skyld, og at der her er installeret en konkurrencementalitet og utilstrækkelighedsfølelse

Hjortkjær har ikke en løsning på problemet de voksne ligger også selv under for problemet, og måske er det derfor, det mere eller mindre ubevidst bliver givet videre?

Bogen er spækket med eksempler fra reklamer (Relax, you are awesome, Just do it, Create your future etc.), der giver læseren en god fornemmelse af denne strukturelle logik, der ligger i disse idealer. Utilstrækkelig er en tankevækkende bog til alle, der er unge eller har med unge mennesker at gøre bogens styrke er, at den ikke kun taler om de unge, men direkte til dem. Og ikke mindst; forsøger at give en mere strukturel forklaring på et omfattende samfundsproblem.

Skønlitteratur
Klim
Christian Hjortkær
100
Christoffer Boserup Skov
7. juni 2021

Seneste anmeldelser

-->