»Ganesha er visdommens gud. Han vil lede dig på vej, så du bliver den klogeste dreng i skolen,« sådan siger Ravis blinde bedstefar, der netop er kommet hjem med smukke blomster til Ganesha. Men blomsterne skal i vand, og Ganesha skal vaskes, så Ravi må afsted efter rent vand. Ravi drager ud i menneskemylderet i det slumkvarter et sted i Indien, hvor han bor med sin bedstefar og lillebror Amir.

Morten Dürrs tekst og Lars Gabels illustrationer inviterer os i deres nye graphic novel ind i Ravis verden. Varmen er stikkende. Desperationen efter rent vand er virkelig, og afmagten kan i den grad føles. Overmagten opleves i form af myndigheder med mundbind og stave, der svinges uden medfølelse, hvis man tillader sig at brokke sig.

Ravi når frem til den lange kø foran brønden, og trods venners opfordring til at spille bold holder han sin plads. Han lader dog en kvinde med et grædende spædbarn komme foran sig og må også svare på nogle gåder fra en gruppe drenge, der ikke mener, at han skal komme før dem. Da Ravi endelig når frem, bliver brønden lukket.

Eneste håb for Ravi og de andre er, at der kommer en vandvogn forbi. Ravi går videre ud i den varme megaby og møder til sit held en vandvogn, hvorfra han får lidt vand i sin røde krukke. Desværre møder han igen drengene fra køen, og de tager krukken fra ham. Da de har tømt den, kaster de den fra sig og i forsøget på at gribe krukken, rammes Ravi af en bil.

Liggende på gaden, får Ravi pludselig et syn. Alt er nu tegnet i grønlige farver. Vi kommer helt tæt på og mærker fluen på Ravis pande og ser den store skygge, der pludselig falder på vejen. Ravi bliver løftet op på ryggen af en elefant og båret ud af storbyen ned til en flod. Pludselig kommer Ravi til sig selv igen, da han nær er blevet kørt over af en vandvogn.

En vandmafia sælger vandet dyrt, og Ravi har ikke råd til at købe noget. Opgivende sætter han sig foran et hus. Fra huset kommer kvinden med barnet, som han tidligere hjalp. Hun hælder noget af sit vand i Ravis krukke, og han har nu vand til bedstefar og Ganesha. Men der er ikke nok vand til en kop te, så en udmattet Ravi må afsted igen. Ja, Bedstefar lige om lidt. Jeg går lige om lidt ...

Morten Dürr stiller på sin hjemmeside spørgsmålet: Er der noget mere vigtigt end rent drikkevand? Og svarer herefter selv: Faktisk ikke, vel? Og derfor er dette emne så grundlæggende vigtigt at behandle i skolen. Adgang til rent drikkevand for alle til en overkommelig pris er et af FNs verdensmål.

Morten Dürr lægger i forbindelse med bogen op til et tværfagligt samarbejde mellem fagene dansk og natur/teknik, og han har på sin hjemmeside listet en række links op til relevante sider, der kan bruges i undervisningen. Det vil være oplagt at inddrage denne graphic novel i et sådant arbejde, da børn gennem de stemnings- skabende illustrationer og enkelte genkendelige situationer som drillerier fra andre børn, vil kunne leve sig ind i handlingen, og selvom de heldigvis ikke på egen krop ved, hvad det ikke vil sige ikke at have adgang til rent vand, vil de gennem deres indlevelse i handlingen få en forståelse for, hvordan det egentlig er, og at noget må gøres.

Lars Gabel viser igen i denne fortælling, hvorfor han er en efterspurgt illustrator. Ligesom i 78 grader (2023) og Skæbnemageren (2019), som han har lavet i samarbejde med Kenneth Bøgh Andersen, formår han med sin streg at trække læseren ind i en anden verden, så vi føler den ulidelige hede og oplever kaosset på egen krop. Lars Gabel og Morten Dürr har tidligere arbejdet sammen om billedbogen Marias dukke (2010) samt den grafiske roman Vand til blod (2016).


Anmeldelsen har også været bragt i LæringsCentret nr. 5/2024.

Skønlitteratur
Plot
Morten Dürr
Lars Gabel
84
Merete Jørgensen
2. september 2024

Seneste anmeldelser

-->