De tre hæfter »Vensomhed til ledere og ansatte i dagtilbud«, »Vensomhed til forældre, klasseråd og skolebestyrelser« og »Vensomhed til ledelse og fagprofessionelle i skolen« knytter sig til Anne Søgaards velanskrevne bog om Vensomhed fra efteråret 2022, og de er ment som introduktioner til foredrag/kurser for hhv. dagtilbud, skolens forældre og skolepersonale.

Ensomhed er en dræber. Ensomhed er ikke nogle timer/dage med eget selskab, men ensomhed er oplevelsen af ikke at have andre mennesker, der ser én, ser til én med glade øjne, taler med ikke bare til én. Man kan være ensom i korte perioder af éns liv, men også i lange og væsentlige livsafsnit. Medicinsk forskning udpeger ensomhed som væsentligt livsforkortende.

Der er mange årsager til ensomhed. Nogle kan undgås, andre årsager bygger sig bare op af små uheldige faktorer, som kæder sig sammen til et næsten ubrydeligt net omkring én. Et net man måske selv har dannet om sig, til beskyttelse imod sår og skuffelser; men som langsomt kvæler én selv. Man murer sig inde for at opdage, hvor svært det er at bryde ud igen. Andre årsager kan vi gøre noget ved. Vi kan skabe et inkluderende samfund, vi kan lære børn og voksne at knytte bånd, der kan trække folk ud af ensomhedens net. Som meget andet, er det noget, der bedst læres i barndom og ungdom. Denne læring kan faciliteres eller modarbejdes af de voksne, der sætter rammen om børn og unge.

Anne Søgaard er fra Amager, både Sundbyerne og Dragør. Med en pædagoguddannelse fra Glostrup må man formode, hun er bredt orienteret på flere af samfundets etager. Videreuddannet fra bl.a. ICDP er hun kommunal inklusionskonsulent. Hun har en omfattende foredrags- og kursusaktivitet, og i 2022 kom hendes velanskrevne bog Vensomhed.

Vensomhed er formodentlig Anne Søgaards eget udtryk. Det er umiddelbart selvforklarende, og selv om det lyder konsulent-smart, så er det nødvendigt at finde ord og udtryk, der kan komme udenom den modstand, som alt der smager af inklusion er begyndt at møde. Godt hjulpet af den håbløse måde, man gennemførte folkeskolereformen af 2013.

De tre foreliggende hæfter er ikke en udtømmende beskrivelse af begrebet eller metoden. For det henviser jeg til bogen fra 2022. De tre hæfter er introduktioner til foredrag og kurser til tre forskellige målgrupper. De indledes med hvert sit sæt af relevante cases, har nogle fælles illustrationer og plancher og er måske nemme at beskrive som salgsmateriale for en foredragsholder. Men man skal ikke kimse af varedeklaration og det er nødvendigt, at vi fortsætter inklusionspolitikken, og det er nødvendigt, at vi giver redskaber til at forebygge ensomhed. Jeg er overbevist om, at Anne Søgaard både er inspirerende og udviklende i både dagtilbud, skole og forældregrupper.

Faglitteratur
Dafolo
Anne Søgaard
Mikkel Birkeholm Petersen og Anne-Sophie Helger
36
Jørgen Boelskov
31. juli 2024

Seneste anmeldelser

Ekko
Skønlitteratur
-->