Vi ses, far

Frederik er på mange måder en helt almindelig dreng på fire år. Han går i børnehave, ser Disney Show om fredagen, tager med sin farmor til svømning og lærer at cykle uden støttehjul. Alligevel er Frederiks liv ikke som alle andres. Hans far er soldat. Frederiks far træner flere dage i træk uden at komme hjem. Og en dag tager han "til et andet land, hvor han skal hjælpe andre børn og voksne med at holde ro og orden."
Det betyder mange forandringer for Frederik. Først og fremmest savner han sin far. Familien gør meget for at hjælpe ham gennem savnet. Frederik har et billede af sin far ved siden af sengen. Hans mor har lavet en liste, hvor de kan krydse af om fredagen, når der har været Disney Show. Så kan Frederik følge med i, hvor mange uger der er, til han ser sin far igen. Frederik har jævnlig kontakt med sin far, så de ikke mister forbindelsen. De ringer sammen, og de sender fotos.
Første gang, Frederiks far kommer hjem, er det kun en kort tid. Familien holder fri fra arbejde og børnehave for at være sammen, og det tager i sommerhus. Da Frederiks far til sidst er færdig med at være i det andet land, henter Frederik ham i lufthavnen og giver ham et stort knus. Han får endda lov at sove mellem de to forældre i sengen en gang imellem.
Vi ses, far er en fortælling, hvor dramaet ligger i, at Frederiks far ikke er hjemme. Det gør den velegnet til alle børn, som har forældre, hvis arbejde holder dem væk længere tid ad gangen. Det er ikke vigtigt, om de er soldater, arbejder på boreplatforme eller har andre opgave i udlandet. Illustrationerne er lige så udramatiske som teksten. Relativt hyggelige billeder uden ret meget kant. Højdepunktet er et billede af en rasende Frederik, som helt rød i hovedet ligger på knæ på gulvet.
Forfatteren har selv været soldat og beskriver det gennem barnets enkle forståelse: ”Frederiks far er soldat. Derfor er han tit væk på øvelse i flere dage for at træne i, at være soldat, se på kort, sove ude i naturen og den slags. Frederik vil også gerne prøve at sove i naturen, men det må vente, til far kommer hjem igen.”
Frederik – og dermed læseren – forberedes ikke på, at soldaten kan komme hjem og være såret på krop og sjæl. Frederiks far har ikke brug for tid og ro til at vænne sig til det nye liv i Danmark. Det antydes end ikke, at der sandsynligvis er krig i det land, Frederiks far er sendt til. Der er altså ikke hjælp at hente til at bearbejde de forestillinger, som selv små børn danner sig ud fra billeder fra katastrofeområder.
Frederik er kun fire år, og VI SES, FAR er bedst egnet til børn i hans egen alder. Lidt større børn har brug for at få vendt deres bekymringer en tand dybere end at savne sin far. Så må man supplere med andre bøger. Eksempelvis Min far er soldat af Christoffer Boserup Skov.
Vi ses, far udsendes i begrænset omfang mod betaling af porto. Kontakt forfatteren via www.facebook.com/Vi-ses-far-1003252956352821.
Skønlitteratur
www.facebook.com/Vi-ses-far-1003252956352821
Luise Gibler Rohde. Illustrator:Emilie Melgaard Jacobsen
48
Bjarne W. Andresen
29. juli 2016