CHARLOTTE HØJLUND

Foredragsholder om familielivet og børn, journalist og klummeskribent

Send en uforpligtende forespørgsel

Vi svarer inden for 24 timer
Charlotte Højlund er mor til syv børn i meget forskellige aldre og på baggrund heraf, dén aviser og radio-/tv-stationer ringer til, når de har brug for en mors synspunkt.

Udover at være mor til en større børneflok er hun også foredragsholder, journalist og selvstændig skribent, og har siden 2013 både været Ude og Hjemmes faste familieekspert og fast blogger på TV2. Her rådgiver hun om familielivets udfordringer i hverdagen og ikke mindst hvad man kan gøre ved dem.

I 2012 udgav Charlotte den anmelderroste bog "MOAR - Sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Foredrag er generelt udarbejdet som værende á ca. 60 min. varighed (oplæg 45 min. + 15 min. spørgetid), men kan udbygges eller forkortes afhængig af jeres behov og ønsker. Lige som de flere kan laves som workshop med en høj grad af deltagerinvolvering og opgaver.

 

Foredrag

Send forespørgsel

Hvornår blev jeg en ciskønnet, binær, heteroseksuel kvinde, når jeg selv bare opfatter mig som en kvinde, der er tiltrukket af mænd?

Og fortæller denne betegnelse ikke alt muligt andet om mig, som jeg egentlig ikke gider diskutere med alle og enhver?

I dette foredrag stiller Charlotte spørgsmålet: Kan man være både fortaler for #Metoo, boomer og woke på en og samme tid?

Ja, det man da sagtens, mener hun, samtidig med at det giver anledning til en del selvransagelse og -indsigt, masser af grin og en hel del alvor. For det er bare svært at være menneske i dag, hvor der så meget at forholde sig til, hvor vi nu er oppe på 80+ forskellige seksuelle identiteter og 70+ køn.

For hvad er det rigtige svar, når ens børn helt chokerede på vej hjem fra et familiearrangement spørger: Hørte du, at morfar sagde N-ordet?, og mest af alt har lyst til at sige: Nå ja, men sådan så vi ikke på det ord, da jeg var barn , men ved, at der skal lidt mere til?

Og hvordan forholder man sig, når ens søn kalder sig selv for panseksuel, og man ikke helt forstår forskellen på det og biseksuel skal man virkelig stille de mange uddybende spørgsmål, der melder sig eller bare lade det fare Det og meget andet vil komme op, og publikum inviteres til at deltage og komme med deres egne input, spørgsmål og tvivl.

Charlotte vil med humor og anekdoter fra samtaler med sine egne børn tage lidt af brodden af et ellers sprængfarligt emne, hvor det er så nemt at blive misforstået og føle sig som den gamle racistiske bedstefar henne i hjørnet, som ingen vil tale med, hvis man ikke tænker sig meget grundigt om, inden man åbner munden.

Målgruppe: Alle med teenagere eller unge voksne i familien, der vil blive lidt klogere på "den nye tid" og har mod på at grine af sig selv.

Send forespørgsel

Nu giver vi ikke høre flere gamle historier - men ...

For nylig sagde en af Charlottes rigtig gode mandlige venner, at #Metoo havde ødelagt deres relation og var kommet imellem dem. Det blev hun rigtig trist over, men ved eftertanke måtte hun også erkende, at der er ting, hun i dag kan have svært ved at tale med sine mandlige venner om. De kan simpelthen ikke sætte sig ind i, hvordan det er at gå igennem livet som kvinde og derfor heller ikke forstå det, og ofte dukker spørgsmålet: Hvorfor sagde de ikke bare noget? op.

Med dette foredrag vil Charlotte Hæjlund sætte #Metoo ind i et historisk perspektiv og forsøge at forklare både mænd og kvinder (der ikke selv har prøvet det), hvorfor vi "ikke bare sagde noget". Med anekdoter fra sit eget meget virkelige og levede liv som både teenager og voksen samt nutiden som 50+ (ja ja, det sker ikke kun for unge) bliver der plads til både alvor og latter.

Det er historien om, at vi netop ikke må glemme historien eller stoppe med at tale om den, fordi vi så heller ikke lærer af den, så vi kan ændre både vores samtid og fremtid. Det er netop ikke et overstået kapitel eller "en anden tid", som den nylige sag med Jon Stephensen, dokumentarer som fx Drugged i nattelivet og Krænkelser i nattelivet fortæller os alt for tydeligt.

Målgruppe: Alle kvinder og mænd, der vil blive lidt klogere på betydningen af #Metoo og hinanden.

Charlotte Højlund udbyder også en Workshop-version af dette foredrag specielt målrettet offentlige og private virksomheder, der ser mere på de økonomiske konsekvenser, og hvordan de traditionelle maskuline værdier som leder og generelt på arbejdspladsen påvirker kvinderne. Der vil i workshoppen være indlagt øvelser og indspark til, hvad man kan gøre for at skabe trygge og gode arbejdspladser for alle.

Send forespørgsel

Et liv i balance

Igen og igen ser vi, at virksomheder markedsfører sig til nye medarbejdere med, at de går op i work-life-balance, men det er efterhånden også et fortærsket udtryk og en forældet måde at se på (arbejds)livet på, mener Charlotte Højlund.

For det er en tankegang, der tager udgangspunkt i arbejdet, derefter livet og til sidst familien. Er det virkelig sådan, vi vil prioritere i en tid, hvor vi også taler om, at fædre skal mere på banen fx med øremærket barsel, kvinder højere op i hierarkierne som bestyrelsesmedlemmer, og alle under Corona fandt ud af, at selv om det var besværligt, var der også mange gode ting at sige om hjemmearbejdsplads og -dage  både når børnene er små, og når de er flyttet hjemmefra?

Da børnene var små, var livet fyldt med en masse arbejde og ansvar, pligter og prioriteringer. Med kærlighed, kys og kram, men også skrig og skrål. Forældrerollen er nemlig både den største og mest krævende rolle, vi vil indtage i vores liv, bl.a. fordi der også er et tidsregnskab, som er fuldstændig umuligt at få til at gå op især hvis begge har fuldtidsarbejde, eller man er eneforælder.

Ud fra familiens bedste valgte Charlotte derfor for mere end 12 år siden at blive selvstændig, da der dengang ikke var mulighed for hjemmearbejdsdage, 30-timers eller fire dages uge kort sagt flexibilitet.

Når hun ser tilbage, kan hun også se, at hun gjorde noget andet: At se på hvilket liv, hun ønskede sig og så forme resten ud fra det.

Det er den diskussion, hun lægger op til i dette foredrag, da hun gerne vil inspirere andre til at se deres liv fra det synspunkt i stedet for at gå ud fra arbejdet. Det er ikke for alle at være selvstændige, men måske er der andre metoder til at få et bedre og lykkeligere liv for både voksne og børn?

Der vil være masser af stof til eftertanke, og Charlotte deler rigt ud af både gode og dårlige oplevelser.

Målgruppe: Alle der ønsker at stoppe op, tage sit liv op til revision og spørge sig selv: Lever jeg egentlig det liv, jeg ønsker?

Foredraget udbydes også som workshop for både ledere og medarbejdere, hvor formålet er at gøre virksomheder mere tiltrækkende over for nye medarbejdere og få bedre fastholdelse, da inspirationen kommer fra "gulvet" og stille det gamle Nyrup-spørgsmål: Kan vi ikke gøre det lidt bedre..?

Send forespørgsel

Fortæl dit livs historie og find ro

I 2021 fik Charlotte gennem et freelancenetværk kontakt til Irma Henriksen, der søgte hjælp til at skrive sin livshistorie. Irma var allerede forfatter til 15 andre bøger og digtsamlinger, men kunne med sin alder ikke længere selv skrive.

Det blev indledningen til et samarbejde om Irmas 16. og sidste bog og ikke mindst et venskab på trods af en aldersforskel på 30 år. De to kvinder fandt hinanden gennem deres fælles kvindehistorie, og Charlotte oplevede på nærmeste hold, hvordan det at fortælle historien om sit livs op- og nedture, hele historien, ændrede Irma Henriksens tilgang til livet. Udover sin smittende livsglæde havde Irma nemlig også en del ophobet vrede, men som historien skred frem, slap den hende mere og mere. Hun fandt ro og en ny kærlighed til både livet og en kæreste.

Kæresten, Lars Juhl, så også denne udvikling, og gik derfor også i gang med at fortælle sin historie sammen med Charlotte.

Hvor Irma ønskede at udgive sin bog offentligt som selvudgivelse, ville Lars kun have den til familien, men begge er utrolig glade for forløbet og at finde fred med det liv, der nu en gang har været.

I dette foredrag fortæller Charlotte, af og til sammen med Irma, om hele processen, de forskellige måder, det kan gøres på, samtidig med at hun giver gode råd til, hvordan man selv kan komme i gang.

Målgruppe: Ældre medborgere og familie til samme og især velegnet til åbne foredrag på biblioteker, i forsamlingshuse, kirker, aktivitetscentre og ældreforeninger.

-->