Juni 2005

Det er en fornøjelse at læse Barbara Jean Hicks og Alexis Deacons billedbog ’Bangebuks’, for den er både glimrende fortalt, fantastisk illustreret og har en god historie at fortælle.

Billedbogen ’Bangebuks’ handler noget utraditionelt om et monster, der får besøg af en dreng under sin seng. Hos monsterdrengen Bobo er verden omvendt af vores. Han sover om dagen, for der er lyset for skarpt til at kunne se noget, og bedstefaderen er fantastisk, fordi han er stor og væmmelig. Derfor bliver Bobo også bange, da han får besøg af en dreng ”med lyserød hud og orange pels oven på hovedet”. Bobos storebror kalder ham for en bangebuks, og bedstefaderen instruerer ham i, hvordan han skal skræmme drengen.
Drengen lader sig dog på ingen måde skræmme, og det viser sig, at han bruger Bobos værelse som gemmested, når han og hans storebroder leger gemme.

Historien er først og fremmest sjov og mærkværdig, fordi den foregår i en parallelverden. Bobo keder sig, fordi hans storebroder ikke gider lege med ham, derfor øjner Bobo en chance for at få en legekammerat da drengen kommer på besøg. Monsterdrengen Bobo er dermed kun et monster af udseende, og ønsker som alle andre børn at have nogle legekammerater. Det sidste billede i bogen peger på, at Bobo får succes med dette projekt. For her sidder drengen og Bobo på drengens værelse og leger. Moderens formaninger om at Bobo skal glemme den dreng, fordi et monster og et menneske næppe har noget tilfælles, gøres dermed til skamme, og billedbogen får på den måde en lykkelig slutning.

Udover en god historie har Bangebuks som tidligere omtalt nogle rent ud sagt fantastiske illustrationer. Farverne er mørke, hvilket underbygger historien, som foregår om natten, og der er en stor detaljerigdom. Det mest særprægede ved illustrationerne er dog opbygningen af siderne. Den veksler mellem helsidesillustrationer, tegneseriebokse (med talebobler), og enkeltbilleder med tekst underneden. Det giver et utroligt flow i historien, og er uden tvivl med til at fastholde læserens interesse.
Jeg kan næppe anbefale ’Bangebukse’ nok, jeg har i hvert fald tænkt mig at trodse sommerheden, og begive mig ind i mit tøjskab, på jagt efter en parallel monsterverden!
Skønlitteratur
Alma
Barbara Jean Hicks og Alexis Deacons (illustrationer)
32
Sune Weile
29. juni 2005

Seneste anmeldelser

Fannis farver 1-10
Skønlitteratur
Tordenhuset
Skønlitteratur

Tilmeld dig vores nyhedsbrev