April 2005

Efterladt er den barske historie om Ahmed, der bliver fanget mellem to kulturer. Han kom til Sverige, da han var seks år gammel, går i svensk skole og får svenske venner. Hans forældre er dog ikke glade for, at Ahmed bliver integreret så meget, som det er tilfældet – de er bange for, at han mister sin somaliske kulturbaggrund. Faren reagerer med vold.

Under påskud af, at de skal lede efter slægtninge, tager Ahmed og hans mor til Somalia. Men hvad der skulle være en god oplevelse, udvikler sig til et mareridt, da hans mor efterlader Ahmed i Somalia. 13 år gammel befinder Ahmed sig alene i et ukendt land, efterladt af sine forældre, der ikke længere vil kendes ved ham.

Vi følger herfra Ahmeds kamp for at vende tilbage til Sverige – en kamp der langt fra er ligetil, da han er under 18 år og dermed lovmæssigt under sine forældres varetægt. Historien bliver ikke mindre gribende af, at den baserer sig på en rigtig historie, og at der hvert år er mange børn, der bliver efterladt i deres oprindelsesland.

Bogen skildrer på glimrende vis, den uvished som plager Ahmed. Han er konstant splittet, og historien om Ahmed er ligeså meget en historie om en søgen efter identitet. Problematikken (og tragedien) er både politisk og menneskelig, det er fortællingen om mødet mellem to verdner fortalt fra splittelsens midtpunkt.

Det lykkedes Ahmed at komme hjem til Sverige, men kun efter en lang, sej kamp. Det er en interessant, spændende og seriøs ungdomsbog, der rykker ved de ting, vi tager for givet i vores normale vestlige dagligdag.
Skønlitteratur
Carlsen
Per Brinkemo
217
Christoffer Boserup Skov
8. april 2005

Seneste anmeldelser

Fannis farver 1-10
Skønlitteratur
Tordenhuset
Skønlitteratur

Tilmeld dig vores nyhedsbrev