Maj 2005

H.C. Andersen troede ikke på atomfysikeren H.C. Ørsted ord: ”Hvis Deres romaner gør Dem berømt, gør Deres eventyr Dem udødelig”.
Men vi ved om nogen, at det var sandt ...
Der er vel næppe nogen grund til yderligere præsentation af hans eventyr. Han kan det bare!

Bogen med titlen Eventyr indeholder 29 af H.C. Andersen mest kendte eventyr. Blot for at nævne nogle få Hyrdinden og skorstensfejeren, Elverhøj og Nattergalen. Bogen er rigt illustreret af autodidakte Flemming B. Jeppesen, og vi bliver ikke spist af med sort/hvide illustrationer. Gyldendal har satset og leverer hele herligheden i farve.

H.C. Andersen selv, hvis første eventyr udkom i 1830érne, foretrak illustrationer, der forholdt sig så diskret som muligt til hans digtning. Det var allerede fra første færd praksis at illustrere dem, da de først og fremmest henvendte sig til børn. På H.C. Andersen tid var det Vilhelm Pedersens opgave at illustrere. Det passede Andersen godt, da denne forholdt sig til opgaven, som Andersen ønskede. Han overgik ikke mesteren og understøttede udelukkende teksten, som det var praksis på den tid.

Gyldendal har valgt at følge Andersens ønsker. De har valgt en illustrator, der illustrerer klassisk og nærmest gør sig selv usynlig set med mine briller. Med al ære og respekt for Flemming B. Jeppesen, der illustrerer smukt med fløjlsbløde penselstrøg i sarte og fint afstemte farver og toner. Han mestrer sin akvarel til fulde. Men jeg savner at se illustratoren eksperimentere med fortællingerne, eventyr der alt for mange gange i andre sammenhænge er blevet illustreret ved en gengivelse af teksten. Bevar mig vel, det kan være udfordring nok. Men hvorfor overhovedet udgive H.C. Andersens eventyr endnu en gang, hvis fornyelserne er til at overse! Jeg kunne godt tænke mig at se Flemming B. Jeppesen udfordre teksten lidt mere. Ikke ment som en kamp mod teksten, men som et samspil og en udveksling, der får illustratoren i øjenhøjde med forfatteren.

H.C. Andersen er fantastisk, og det viser han os med al tydelighed gennem sin kunst. Han har en særegen evne til at bringe beskueren tættere sin egen sandhed, ja endog tættere verdensaltet. Deri ligger nøglen til, at hans kunst den dag i dag stadig lever og er ligeså vedkommende for menneskeheden, som den var dengang for 200 år siden da; der var engang.
Hans eventyr står klart til 6 stjerner. Men da det er min opgave at vurdere værket som helhed, bliver det til 4 stjerner. Det er bog, der er værd at kigge i!

Johannes Møllehave sagde meget beskrivende i få ord: ” H.C. Andersen er horisontudvider, en øjenåbner.” Og så får jeg lyst til at tilføje, ”Lad illustratoren følge trop, da går det for alvor op!”
Skønlitteratur
Gyldendal
H.C. Andersen, Illustrator: Flemming B. Jeppesen
368
Marie Borch Nielsen
17. maj 2005

Seneste anmeldelser

Fannis farver 1-10
Skønlitteratur
Tordenhuset
Skønlitteratur

Tilmeld dig vores nyhedsbrev