»Forvandling« består af ni meget forskellige noveller, som alle er skrevet med temaet forvandling. Novellerne handler dels om udviklingen fra barn til voksen, dels om andre begivenheder, der medfører forandringer.

Forvandling er en novellesamling, hvor novellerne er skrevet af dimittender fra Manuskriptskolen for Børnefiktion. Bogen indgår i serien Årgang 2024, en serie på 5 kortromaner med det fælles tema forvandling med forskellige anerkendte forfattere samt denne novellesamling med samme tema.

En knytnæve og to ekstra flødeboller af Anneli Søgård-Høyer handler om Madeline (?) og hendes forhold til sin mor efter en flytning fra København til Anholt for fire år siden.

Hikikomori af Anne Mia Steno handler om en pige, der ikke har været i skole i 121 dage. Hun skriver og taler med Masati, en hikikomori, en eneboer fra Kyoto i Japan. Han prøver at hjælpe hende tilbage til skolen og verden, så hun kan vise verden til ham.

Fake af Chaga Signe handler om pigen Dang med thailandske rødder. I gymnasiet møder hun overklassepigen Cecilie, der trækker Dang tættere på sig, indtil Dang forstår hvorfor.

Girlprank af Sally Hilden handler om en pige, som er blevet skældt ud af en lærer i gymnasiet. Hun og veninderne forbereder en prank, men inden den bliver afsløret, får hun en undskyldning af læreren.

Seks minutter i september af Helle Perrier handler om en pige, der føler sig lidt udenfor i det nye gymnasium, hvor hun går i 2.g. Hun træner i at holde vejret i seks minutter, så hun kan svømme ned til bunden i havnebassinet og sidde og kigge på tingene dernede, mens hun får en ny hud udenpå den gamle og derved forandrer sig.

Istapper af Julie Kølle handler om en ung pige, der flygter fra krigen med sin familie. Undervejs skal søsteren Alva føde. Jeg-personen husker tilbage til tiden inden krigen, hvor hun smeltede istapper i munden sammen med Olavi, som nu er med i krigen.

Bilkatøs af Mathilde Bytzer Munch handler om pigen Anastacia, der hver uge sørger for at få sin mor i bad, i tøjet og gjort klar til den ugentlige tur i Bilka. Turen er det ugentlige højdepunkt i hvert fald for moren, men Anastacia er efterhånden så stor, at hun føler det pinligt, som moren opfører sig.

Trold af Michala Elk handler om pigen Agnes, der bliver moppet på nettet. Hun var før bedsteveninde med Frida, men nu er Frida bedsteveninde med Molly, der er ny i klassen. Agnes har kruset troldehår, og hun er misundelig på Mollys glatte hår. Men hvem er det, der kalder Agnes klam og ulækker på nettet?

Makeover af Niklas Kahr Rasmussen handler om en pige, der er i Silvan med sin mor. De skal lave alt om i boligen, efter at far er flyttet ud. Familien er i opløsning efter et tragisk dødsfald. Vi reagerer alle forskelligt på døden.

Samlet set er det nogle glimrende noveller, og det lover godt for Manuskriptskolen for Børnefiktion, at dimittenderne alle skriver læseværdigt og i øjenhøjde med de unge.

Skønlitteratur
Gads Forlag
Dimittender fra Manuskriptskolen for Børnefiktion
84
Birgitte Reindel
23. marts 2024

Seneste anmeldelser

-->