August 2004

Det er genkendelsens glæde hver gang, man åbner en bog af Jan Lööf.
Drengen med den røde kasket, manden med fuldskæg og stok, ham med hatten, ham med brillerne og de andre. Man føler sig næsten i familie med dem, hvis man har læst bl.a. ”Min morfar var sørøver”, ”Historien om det røde æble” eller ”Fang Fabian”.
Hvis man ikke har læst Jan Lööf, ligger en forunderlig verden og venter.

I ”Pelle møder en lokomotivfører” inviteres læseren ind i legens verden.
Pelle har lovet mor at rydde op på værelset, inden hun kommer hjem, men da Pelle tager fat i togbanen, sker der noget. En lille abe fortæller, at den er lokomotivfører, og at toget er gået i stykker. På billedsiden vokser aben og toget til Pelles størrelse, og snart lever man side om side i denne verden. Pelle reparerer toget og tager på en kort prøvetur, så han kan nå at være hjemme inden mor kommer. På troværdig vis lader Jan Lööf her fantasi og virkelighed lappe ind over hinanden.
Pelle kommer vidt omkring og må til sidst indse, at han alligevel ikke kan nå at være hjemme til tiden. Helt surrealistisk bliver det, da aben foreslår at Pelle rider på hans kat, en stor, plettet leopard!
Og py-ha! Pelle hjemme på værelset og leoparden på vej ud, i det samme mor kommer ind ad hoveddøren. Oprydning blev der ikke meget af, men sådan kan det gå, når fantasi overtager fornuft.
Dejlig, dejlig børnebog.

Bogens for- og bagsats er flot illustreret med tog fra forskellige tider. Og endnu et af mange eksempler på Jan Lööfs fascination af mekanik og maskiner.
Se selv. Snildt for små snushaner i alderen 5-8 år
Skønlitteratur
Forlaget Carlsen
Jan Lööf
24
Tina Mikkelsen
18. august 2004

Seneste anmeldelser

Tilmeld dig vores nyhedsbrev